Elektroniikasta eroon

HSY:n kierrätysautot lähtivät liikkeelle eilen, ja minä olin romuineni paikalla. Niin oli monta muutakin. En tiedä kuinka paljon ihmisiä lopulta oli, mutta sekä ongelmajätteen että elektroniikan keräyspisteille syntyi äkkiä pitkät jonot. Kullekin romutyypille on siis kuorma-auton lava, jonne tavara kerätään. Metallit ja elektroniikat lähinnä heitetään sinne HSY:n työntekijöiden valvovien silmien alla, mutta ongelmajätteet lajitellaan heidän toimestaan jo paikan päällä.

WP_000731

Vein autoille kassillisen romua. Kaksi pilalle mennyttä paistinpannua, loisteputkia ja energiansäästölamppuja. Suurin osa oli kuitenkin erilaista käytöstä poistettua tai rikkinäistä elektroniikkaa: latureita, johtoja, vanhoja laitteita ja sen sellaista. Olin säilyttänyt kaikkea tällaista yhdessä työpöydän laatikossa, ja jäljelle jäi enää puolet alkuperäisestä määrästä. Samanlaisia löytöjä olivat muutkin tehneet, sillä lava täyttyi puolessa tunnissa lähes kokonaan. Lavalle kannettiin vanhoja tietokoneita, televisioita, latureita ja ties mitä. Ongelmajäteautolle puolestaan kannettiin näköjään eniten paristoja, maaleja ja lamppuja. Mutta näin kuinka joku toi auton akunkin.

WP_000735

Autot kävivät tiistaina viidessä eri osoitteessa, eikä yksi lava riitä alkuunkaan. Työntekijät kertoivat, että pelkkää elektroniikkaromua kertyy yhden päivän aikana 2-3 kuorma-auton lavaa. Kun miettii miten monessa paikassa autot seuraavan kahden kuukauden aikana kiertävät määrä alkaa huimata. Puhumattakaan siitä, miten moni jättää autolle edes tulematta! Toisaalta kaikki puretaan ja kierrätetään, joten siinä mielessä tästä tuli hyvä mieli. Mutta jälleen alkoi hieman hirvittää, miten käsittämätön määrä materiaa maailmassa on.

Olen kuitenkin iloinen, että sain hyödynnettyä tämän mahtavan ilmaisen palvelun! Oli mukavaa saada nurkista raivattua jätettä ja turhia tavaroita pois, varsinkin kun tietää että ne kierrätetään ja tuhotaan asianmukaisesti. Suosittelen lämpimästi!

3 vastausta artikkeliin ”Elektroniikasta eroon

  1. Minusta on hienoa, että Suomessa järjestetään tällaisia keräyksiä ja romut saadaan hyötykäyttöön. Hirvittää ajatella, millaisia elektroniikka- ja ongelmajätevuoria kohoaa maissa, joissa jätehuolto on retuperällä.

  2. Niissä maissa joissa jätehuolto on retuperällä, yhteiskunta on muutoinkin niin kurjissa kantimissa, että ”kierrätystyöntekijät” löytyvät kaatopaikkojen läheltä slummeista. Noissa maissa kierrättäminen on ehkä jopa tehokkaampaa kuin meillä. Kaatopaikoilta hyödynnetään kaikki, ihan kaikki mikä suinkin on mahdollista; ruoka, muovi, metallit, paperit, pahvit… ihan kaikki.

    Mutta on se kiva että meillä tämä on järjestetty näin fiksusti, koska meillä nyt sattuu olemaan yhteiskunta, jossa köyhimmillekin kertyy ”turhaa” tavaraa.

    • Tämä oikeastaan vastaus sekä johannalle että iituv:lle. Olen yhtä mieltä siitä, että palvelu on mahtava, ja lisäksi perusteltu: jos halutaan että ihmiset kierrättävät, se pitää tehdä helpoksi.

      Olen itse asunut maassa, jossa jätteitä varastettiin öisin roskalaatikoista. Syynä oli se, että esim. paperista maksettiin jätteenkeräysyksikössä, joten se oli ns. rahanarvoista tavaraa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)