Ruokasuunnittelu kun arki menee vaikeaksi

Tässä on nyt sairasteltu yli kaksi viikkoa. On ollut helppo huomata, että silloin ei ruokasuunnittelu – tai ruokajärki muutenkaan – oikein toimi. Kun joku perheestä oksentelee tai viruu kuumeessa, ei arkiruokien suunnittelu ole todellakaan asioiden kärkipäässä.

Toisaalta ne, jotka eivät ole sairaina, hyötyisivät kyllä kunnollisesta ruoasta, joka valmistuisi helposti ja vaivattomasti. Toisin sanoen siitä, että pakastimesta löytyisi viikoksi vararuokia. Tällä hetkellä meiltä ei löydy, sillä pakastimen täyttö on jäänyt sattuman varaan. Siellä on kyllä raakaa lihaa, mehuja ja marjoja, sekä ehkä joku satunnainen jäätelö, mutta ei valmiita annoksia kanakeittoa tai jauhelihakastiketta.

Tämä epäkohta täytyy korjata tässä kevään aikana. Mietin mitä ruokia olisi helppo pakastaa, ja sitten suunnittelen niitä meidän ruokalistalle mutta isompina annoksina. Ylimääräiset pistän pakkaseen. Oletan, että pakastinvarastoa täytyy ylläpitää syömällä sieltä vanhimmasta päästä ja tekemällä samassa tahdissa uutta lisää. Harkitsen myös tiettyjen puolivalmisteiden varastoimista pakkaseen pahan päivän varalle: perunasipulisekoitus on esimerkiksi kokemukseni mukaan kätevä pohja monelle uuniruualle. Samoin olen oppinut pakastamaan leipää tuoreena.

Ongelmana on pakastimen pienuus. Se on vain jääkaapin alla oleva pieni kaappi, ei mikään kaikennielevä arkkupakastin. Mutta varmasti tällekin asialle löytyy joku ratkaisu. Niinpä käännyn jälleen teidän puoleenne: mitä teidän pakkasesta löytyy aina? Mitä ruokia on helpointa pakastaa?

13 vastausta artikkeliin ”Ruokasuunnittelu kun arki menee vaikeaksi

 1. Erilaisia keitettyjä papuja oivariinirasioissa. Helppokäyttöinen ja hyvinsäilyvä proteiininlähde.

  • Tässä paljastuu taas millainen keittiötumpelo olen: mitä niistä pavuista tehdään?

   • Esim. öljyssä eka sipulia, valkosipulia, mausteita, sit jotain kasviksia, tomaattimurskaa, sit lopuksi ne kypsät pavut. Syödään riisin, pastan, nuudeleiden kanssa. Tai salaatti: pavut, sipulia, tomaattia, kurkkua, mitä sattuu olemaan, tonnikalaa, öljyä, mausteita, ehkä riisiä, perunaa tai pastaa.

    • Kiitos! En ole koskaan oppinut käyttämään papuja, mutta tämä ohje vaikuttaa niin helpolta, että sitä pitäisi kokeilla. Tällä tulisi myös helposti kasvisruoka valmistettua, haluaisin tehdä niitä mutta olen vähän pihalla mitä kasvissyöjät oikeasti syö…

   • Tai keitto, ihan mitä sattuu olemaan. Osan pavuista voi murskata suurustamaan keittoa ja osan jättää kokonaiseksi.

 2. Kaikenlaiset laatikot ja vuoat ovat mainioita: makaronilaatikko, lohilaatikko, kanapastavuoka, tonnikalapastavuoka jne. Ja tosiaan perunasipulisekoitus ja kinkkusuikaleet on hyvä löytyä pakkasesta, niistä pyöräyttää hyvän ruuan hetkessä.

  • Aah, juuri näin. En vain tajunnut itse. Noita laatikoita on helppo pakastaa annoskoossa. Ihan kuin joku olisi aiemminkin antanut saman vinkin. Kiitos muistutuksesta!

 3. 75 % on ruuanjämiä yhden hengen annoksina, suurin osa ilman lisuketta (ilman riisiä tai makaronia tms.).

  Talvisin mustikoita. Ruisleipää aina. Ruuanlaittoon erilaisia kasviksia: maissia, herneitä, kukkakaalisekoituksia.

  Mitä haluaisin pitää siellä (mutten joko muista ostaa tai ei mahdu) olisi raaka-aineita, tyyliin possunniskaa, lampaanlihaa…

  • Mun pitäisi ottaa pakastinprojekti, että saisin siitä parhaan hyödyn irti. Tosiaan rajoitettu koko vähän harmittaa, koska esim. tällä hetkellä pakastin on aika täynnä poronlihaa, joka on kyllä hyvää mutta siitä ei pikaisesti tekaista mitään. En oikein osaa täyttää pakastinta puolivalmisteilla, koska käytän niitä niin harvoin ruoanlaitossa muuten.

 4. Meiltä löytyy aina marjoja, kasvissuikaleita, parsakaalia, ranskalaisia perunoita,kalapuikkoja, leipää.
  Ja jonkin verran valmiita ruoka-annoksia, joita on jäänyt tähteeksi. Välillä löytyy myös lihaa ja kanaa, mutta nyt esim.viime viikolla söimme kaikki lihat mitä oli pois (tietoinen päätös tyhjentää pakastinta). Välillä ostan tarjouksista lihaa isompia määriä ja käytän niitä sitten pikkuhiljaa pois. Nyt esim. tekisi mieli ostaa lammaspaisteja pari pakastimeen, edullista ja hyvää ja yhdestä paistista meidän perhe syö yleensä 2 kertaa.

  Meillä on enemmän se ongelma, että pakastimessa olevat ruuat jää syömättä, tätä systeemiä ja ruuan kiertoa pitäis mun saada jotenkin kehitettyä. Kokemukseni on, että mitä paremmin jaksan merkata purkit, sen paremmin ne tulee käytettyä ajallaan.

  • Olen jo oppinut, että tuo merkitseminen on ihan olennaista. Muuten mulla ei ole hajuakaan mitä missäkin purkissa on. Noita kasviksia pitäisi varmaan pitää myös aina varastossa. Ehkä kalapuikkojakin.

 5. Valmiita ruokia meillä on yleensä pakastimessa kaalilaatikkoa, mureketta, pinaattikeittoa, kalapuikkoja ainakin.

  Aineksia helppoihin ruokiin esim. jauheliha (siitä saa aika monenlaista ruokaa aikaan), perunasipulisekoitus, lohikuutiot (ostetaan tarjouksesta pari kiloa lohta, pilkotaan kuutioiksi ja pakastetaan), pikkuporkkanat, parsakaali

  Erilaiset laatikkoruoat ja mureke on ainakin sellaisia, mitä on helppo tehdä kerralla paljon ja pakastaa. Jauheliha taas on niin monikäyttöinen, et sitä joskus ostan paljon, paistan, maustan ja pakastan sopivan kokoisissa annospusseissa. Aiemmin meillä oli keittojuureksia, niin sai nopeasti keiton tulemaan.

  Meillä on iso pakastin, joten ostetaan usein esim. alennuslihoja ja pakastetaan.

  • Isosta pakastimesta olisi kyllä hyötyä, koska sinne mahtuisi mehut, marjat, lihat ja kaikki jämäruoatkin ilman epätoivoista tunkemista. Mietin juuri noita keittoja, että ehkä sosekeittoja olis helppoa pakastaa myös. Pelkkä sulatus ja lämmitys ja olisi ruoka valmiina. Mun pitää tehdä lista näistä ruuista, mitä pakastimeen pitäisi säilöä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)