Mankelointi on mahtavaa

Meidän taloyhtiömme pesutuvassa on mankeli. Se on sähkökäyttöinen ja isokokoinen masina, ja taatusti valmistettu hyvän matkaa viime vuosituhannen puolella. Olen opetellut käyttämään sitä kuluneen vuoden aikana, ja tullut yksinkertaiseen tulokseen: mankelointi on mahtavaa.

Mankeloimalla lakanat ja pöytäliinat saa ihanan sileäksi, mikä miellyttää sekä silmää että ihoa. Sen lisäksi mankeloinnilla on myös muita käytännön hyötyjä. Mankelointi ja silittäminen vähentävät tekstiilipölyä merkittävästi. Puolueettomia lukuja ei nopealla etsimisellä löytynyt, mutta UPOn nettisivujen mukaan mankelointi vähentää huonepölyä jopa 60-kertaisesti. En tiedä onko tätä tieteellisesti edes tutkittu, mutta arkikokemus kertoo samaa – pöly vähenee. Totta on myös se, että tekstiilit pysyvät puhtaina pidempään, sillä mankelointi sulkee pesussa avautuneiden kuitujen suomut, eikä lika pääse tarttumaan yhtä hyvin sileään pintaan.

Hämmästyttävintä mielestäni on, miten pieneen tilaan mankeloidut lakanat menevät. Tilantarve kutistuu merkittävästi. Tässä on kuvattu ylhäältä päin kassillinen suoraan pyykistä tulleita lakanoita. Olen juuri ja juuri saanut tungettua ne tähän kassiin.

Mankeloimattomat liinavaatteet

Mankeloimattomat liinavaatteet

Samat lakanat mankeloituina

Samat lakanat mankeloituina

Tässä alemmassa kuvassa on sama satsi samassa kassissa mankeloinnin jälkeen. Katsokaa mikä ero! Ylemmässä lakanat on todella pitänyt tunkea, ja alemmassa tilaa olisi vielä yhdelle ylimääräiselle. Sama lakanahylly  on siis mankeloinnin jälkeen huomattavasti väljempi.

Mankelointi ei ole vaikeaa, minulla se alkoi sujua parin treenikerran jälkeen. Olennaista on, ettei yritä mankeloida kuivia lakanoita. Olen kokeillut, ei toimi. En yleensä pääse pesutupaan heti silloin, kun lakanat olisivat vielä sopivan kosteita (koska pesen pyykin kotona enkä pesutuvassa), mutta sumutan ne yltä päältä vähän ennen mankeloinnin aloittamista, ja se riittää ihan hyvin. Pesutuvassa on sellainen teline, jonka avulla isonkin pussilakanan saa taiteltua ja vedettyä siististi yksin.  Marttojen sivuilta löytyy selkeät ohjeet sekä silitystä että mankelointia varten.

Jos teillä on mahdollisuus kokeilla mankelointia, suosittelen lämpimästi. Kaiken muun lisäksi mankelointi on rauhoittavaa puuhaa, siitä tulee jotenkin meditoiva fiilis. Pelkkiä hyötyjä siis.

8 vastausta artikkeliin ”Mankelointi on mahtavaa

 1. Haha, arvaa olenko juuri unelmoinut mankeloinnista 😀 (On mullakin unelmat..) En ole koskaan mankeloinnut! Yritän vähentää tavaramäärää ja haaveilen, mihin kaikkeen jää enemmän aikaa sitten ja kuinka jäljelle jääneistä tavaroista jaksaa pitää parempaa huolta ja miten paljon siistimmin saa kaiken järjestettyä esille/kaappeihin. Jo nyt olen hurjan ylpeä siitä, että meillä on oikeastaan vain kahdet lakanasetit ja isoja pyyhkeitä tässä taloudessa kaksi ihmistä omistaa 3 per naama. (Voisi pyyhkeiden määrä olla toki pienempikin, mutta 3/hlö kattaa hätätilanteet, mahdolliset pyyhkeiden kuljettamiset treeneihin ja mahdollistaa energiatehokkaan pyykinpesun.)

  • Luulin aiemmin, että mankelointia tehdään vain sen sileyden takia. Mutta nyt kun olen sitä itse alkanut harrastaa, nuo muut hyödyt ovat nousseet ihan yhtä tärkeiksi.

 2. Mankeloisin minäkin, jos mankeli olis…. Rakastan mankeloituja lakanoita, mutta kun en mankelia omista niin niitä en saa.
  Jos olisin oikein viitseliäs veisin lakanat mankeloitavaksi äidilleni ta siis mankeloisin itse ne hänen mankelillaan. Tätä en ole jaksanut tehdä vielä, vaatis liikaa suunnittelua ottaa aina pestyt lakanat mukaan kyläilyreissulle. Ehkä täytyy harkita tätäkin vaihtoehtoa joskus.

  Eihän noi mankelit maksais itsellekään ostettuna paljon, mutta en ole sille oikein löytänyt luontevaa paikkaa kodinhoitohuoneessa, niin on jäänyt tuo investointi tekemättä. Ehkäpä jossain vaiheessa tuon äitini mankelin ”joudun” johonkin sijoittamaan, aika näyttää.

  • Mankelin huonoin puoli on ehdottomasti sen koko. Sellaista isoa konetta on hankala säilytellä. Siksi tuo taloyhtiön mankeli on aivan mahtava, koska se ei vie yhtään tilaa meiltä pois 🙂 Ja se taitaa vielä olla sellaista suurtalousmallia, telat ovat paksut ja painavat ja sileää tulee nopeasti. Hyvä tuuri on kyllä käynyt.

 3. Minustakin mankelointi on ihanaa. Pyykkihuolto on muutenkin suosikki kotitöistäni. Aiemmin silitin kaikki vaatteet ja mankeloin lakanat, mutta sittemmin käsivamma pakotti luopumaan silittämisestä. Ja jo sitä ennen muutin taloon, jossa ei ole pyykkitupaa, eikä siis mankeliakaan.

  Jos joskus pääsen asumaan omakotitaloon, hankin varmasti mankelin. Luettelit jo hyödyt pyykin kannalta, ja lisäksi bonuksena se, että se on nautinnollista puuhaa.

  • Totta! Mankelointi on jostain syystä lähes meditatiivista puuhaa. Ja olen kuullut muidenkin sanovan niin. Hassua!

 4. Päivitysilmoitus: Miten mankeloidaan | Jennin Arkijärki

 5. mankeli on kodinhoitohuoneen lähes tärkein kaoistus…tilaa siis täytyy löytyä meillä
  mankeloija

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)