En halua voiveistä

Valion paraikaa pyörivä kampanja on pistänyt silmään. Siinä luvataan voiveitsi sille, joka lähettää kolme kampanjakoodia jonnekin tiettyyn päivään mennessä. En omista telkkaria, mutta ainakin printtimainoksia on näkynyt runsaasti. Koko kampanja ärsyttää minua.

Jos jotain hyvää pitäisi löytää, niin ainakin luvattu tuote on looginen mainostettuun tuotteeseen nähden. Siitä voi antaa pisteen, mutta muu ei juuri miellytä. Ensinnäkin: kuka tarvitsee voiveistä? Voita voi levittää millä tahansa veitsellä. Tarvitseeko joku tosiaan erillistä veistä siihen tarkoitukseen? Toiseksi: palkintoveitsi on Pentikin, mikä ehkä jollekulle tuo lisäarvoa, mutta kuvasta päätellen kyseessä on aivan perinteinen puuveitsi. Sen todellinen rahallinen arvo ei voi olla paljon oivariinipakkausta isompi. En tarkoita jälleenmyyntihintaa Pentikin liikkeessä, vaan sitä, mitä puinen voiveitsi nyt ylipäätään voi maksaa. Muistan itse vuolleeni voiveitsen ala-asteen käsitöissä äidille joululahjaksi. Siitä voi vetää johtopäätöksen, että voiveitsien tekeminen ei voi olla erityisen vaikeaa teollisesti.

Miksi siis vaivautuisin ensin ostamaan ylimääräisiä oivariineja, etsimään pakkauksista koodeja ja vielä lähettämään niitä jonnekin, vain saadakseni palkaksi tavaran joka on sekä turha että vähäarvoinen? Valio on joko hullun toiveikas tai täysin epärealistinen odotuksissaan. Ylimääräisenä täkynä on osallistuminen Pentikin lahjakortin arvontaan, mutta sitten pitäisi arvostaa Pentikiä niin paljon, että viitsisi tuon kaiken tehdä.

Kampanja alkoi ärsyttävyydessään kiinnostaa niin paljon, että menin katsomaan sen nettisivut. Siellä kävi ilmi, että kaiken kukkuraksi kilpailuun ei voi osallistua, ellei ole rekisteröitynyt Valion nettisivuille. Eli kaiken huipuksi firma hakee voiveitsen hinnalla vielä lisää sähköpostiosoitteita suoramarkkinointiaan varten.

Kuulkaas nyt, te Valion markkinoinnista vastaavat ihmiset. Minusta tuntuu vahvasti siltä, että pidätte minua todella yksinkertaisena. Näin kuluttajana se ei ole kovin mukava tunne.

15 vastausta artikkeliin ”En halua voiveistä

 1. Itse en ole vielä nähnyt kyseisen kampanjan mainoksia, mutta tyyli lienee sama kuin muissakin vastaavissa. Eniten ärsyynnyn niiden kuluttajien tyhmyydestä jotka hullunkiilto silmissä, kovalla kiireellä lähevät ostamaan ”no kun nyt siitä saa ihansamamitä I-L-M-A-I-S-E-K-S-I”. Ostointoa tietysti lietsotaan vielä mainostamalla kylkiäisen olevan ”merkkituote”, joskus kylläkin sellainen ettei sitä tavallisesti olisi merkin valikoimissa tai on hieman vastaavan näköinen. Jos taas kylkiäinen olisi tarpeellinen, voisin kuvitella että ostaisin jemmaan myytävää tuotetta. Tähän mennessä tosin ei ole ollut sellaisia kampanjoita jossa A) suuri määrä myytävää tuotetta säilyisi sen ajan mikä sen kuluttamisen normaalisti menee B) kylkiäinen olisi tarpeen C) todella tarpeellisen kylkiäisen odotteluun ei todennäköisesti olisi aikaa vaan sille on käyttöä heti. En siis suoraan teilaa ajatusta mutta taidan olla liian harkitseva mainosmiehille. Samantyylisiä ”osta enemmän, se palkitaan” näennäisalennuksia on tullut vastaan ruokakaupoissa, esim jogurttia mainostetaan plussa-korttialennuksella 5kpl/2e. Kun lappua katsoo tarkemmin, alennus normaalihintaan nähden on esim 0,30e. Näitähän on joka lähtöön eri tuotteille.. Pienikin alennus on tietysti tervetullut jos jokatapauksessa ostaisi tarjouksessa mainitun määrän, mutta ties kuinka monta vuotta ehdin ostaa tuollaisten ”alennusten” takia enemmän kuin tarvitsin. Minimalismin myötä en enää juurikaan reagoi ale- ja tarjousmainoksiin, koska ostaminen lähtee tarpeesta eikä siitä että saisi halvalla.

  Turun suunnalla pyöri lähiaikoina Siwan tv-mainos jossa muun muassa sanottiin: ”Hamstraa itsesi onnelliseksi!” ..Pyörittelen vieläkin silmiäni tuolle..

 2. Edellisen selvennykseksi siis vielä että ilmaisessa voiveitsessä riepoo eniten ihmisen suunnaton hinku saada ihan mitä tahansa ilmaiseksi. Mutta sitä en tiedä että ärsyttääkö tuossa taas ahneus vai tavaran hamstraamisen into 😀

  • Olen tässä mietiskellyt, että haluaako ihmiset lopulta niin paljon tavaraa ilmaiseksi? Vai tuleeko muillekin vastareaktio kuten, minulle tuli ja näyttää tulleen monille lukijoillekin. Siinä olet oikeassa, että tarjoustenkin kanssa on oltava tarkkana. Eli mikä on todellinen kilohinta/yksikköhinta, ja onko säästö niin suuri, että kannattaa ostaa enemmän. Hyvä esimerkki on stockan helmikuussa jakamat alennuskupongit. Käytin niistä kaksi, jolloin sain kaksi kertaa 50€ ostokset 40 eurolla. Alunperin summa oli noin 48,50, jolloin pieni ylimääräinen ostos kannatti tehdä, sillä kokonaisalennus oli kuitenkin suurempi. Kun kyseessä oli ruokaostokset, oli ylimääräinenkin sellaista, jonka olisi jossain vaiheessa ostanut joka tapauksessa.

   • Meillä ainakin miehen suvunpuolisko on ollut tuon ilmaisen tavaran perään niin kauan kuin olen heidät tuntenut ja olen jo tottunut siihen siinä määrin että ehkä kuvittelin suurimman osan ihmisistä olevan 🙂

 3. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » Oivariini-kampanja ärsyttää: turha voiveitsi ja sähköpostien keräilyä

 4. Vinkkiä pukkaa:
  Näissä tapauksissa kannattaa käyttää ns. disposable-osoitteita, kuten mailinator.com tai 10minutemail.com.
  Tai vaihtoehtoisesti tehdä erottelu, esim. jenni+vali@domain.com niin myöhemmin näkee, jos sitä on levitetty (pun!) muualle tai voi heivata suoraan spammiin/roskiin filtteröiden.

  • Kiitos vinkistä, taas opin uutta.
   Tossa meiliosoitteiden keruussa on suurin vaiva minusta se rekisteröityminen, että ylipäätään pitää nähdä se vaiva. Ja keksiä yleensä joku salasana jne. Jos olen tosi kiinnostunut tuotteesta, voin sen ehkä tehdä, mutta suoraan sanottuna voiveitsi ei vielä motivoi tarpeeksi.

  • Mä otan tähän kantaa ihan omassa postauksessaan! Kiitos vinkistä.

 5. Olen samaa mieltä näistä kylkiäiskamppiksista. Melkoista asiakkaan aliarviointia…

  Koska muutenkin tällä hetkelle mietin tosi tarkkaan mitä ostan ja myös pyrin siihen, että tavaravirta olis ulospäin talosta on myös nämä ”ilmaislahjat” ym. muut kylkiäiset pannassa meidän huushollissa.

  • Joo, ei ole mitään syytä ottaa vastaan jotain tavaraa vain siksi, että se sattuu olemaan ilmainen.

 6. Itse asiassa se oli kanssa joku ihmismielen vääristymä, joka saa meidät hamstraamaan ilmaista kamaa — taisi liittyä siihen, että jos tilaisuuden jättää käyttämättä, ”menettää” jotain. Tms. 🙂 Itse joudun muistuttamaan itselleni aina kun ilmaisinto iskee mitä tuote, ruoka tms. tulee maksamaan mulle tilankäytössä, vaivassa, lihottavuudessa jne.

  • Kyllä, kustannuksia on monenlaisia, ei vain rahallisia. Hyvä pointti tuo vaiva ja tilankäyttö!

 7. Nyt on ihan pakko kommentoida. Minä taas innostuin voiveitsi-kampanjasta kahdesta syystä: 1. Ostan Oivariinia joka tapauksessa 2. En pidä voin levittämisestä millä tahansa veitsellä. Ko. voiveitsi näyttää juuri sellaiselta kuin pitääkin: puinen ja pyöreäpäinen. Inhoan voin levittämistä tavallisella ruokailuveitsellä, koska ainakin meidän omissamme on aivan liian kapoinen pää. Äidilläni taas on käytössä juuri tämmöisiä puisia, pyöreäpäisiä veitsiä, joilla levitteen levitys on ihan erilaista.

  Joten odotan innolla oman voiveitseni tulemista, koska nyt saan sen näppärästi suoraan kotiini. Ko. esine ei ole ollut kovin korkealla hankintalistalla, joten siksi semmoista ei ole vielä kotiimme päätynyt. Mutta etenkin näin, kun minun ei tarvitse käyttää ko. esineen hankkimiseen kuin pari minuuttia ylimääräistä aikaa, otan voiveitseni ilolla vastaan. En ole hullunkiilto silmissä, saatikka kaiken ilmaisen perässä. Lehtitilauksiakin välttelen juuri kylkiäisten takia. Jos niitä meille ilmestyy, ne löytävät tiensä yleensä nopeasti kirpputorilaatikkoon. Mutta voiveitseni ei sinne tule päätymään. Jos se joskus menee huonoon kuntoon tms., voin hävittää sen vaikka heittämällä takkaan. Eipä tule jätettä siitäkään. Oli Pentikin tai ei, silläkään ei ole merkitystä.

  Älkää siis sortuko musta-valkoajatteluun, meitä on moneksi ja jotkut voivat oikeasti iloita pienistä asiosita, kuten oikeanlaisista voiveitsistä.

  • Hei, tämähän antaa toivoa Valion markkinointiosastolle! Hyvä että löytyy ihmisiä, joita kampanja on ihan oikeasti hyödyttänyt. Luin myös kommentteja Kulutusjuhla.fi puolelta, ja sieltä opin, että ihmisillä on hyvin erilaisia tapoja. Jotkut ilmeisesti säilyttävät voiveistä voin kanssa jääkaapissa – asia joka ei koskaan ole tullut mieleenikään. Siinä tapauksessa puuveitsi varmasti on parempi. Sen sijaan noihin levitysominaisuuksiin en ota kantaa, itse en ole eroa koskaan huomannut. En taida olla mikään voi-hifistelijä.

   Kommenttisi jälkeen kantani lientyi aavistuksen, ehkäpä kampanjasta on enemmän iloa kuin olisin osannut kuvitella. Mutta siitä huolimatta ilmaistavaraan perustuvat markkinointikampanjat ärsyttävät minua, etenkin sellaiset joissa tällaista heppoista ja helposti itsekin hankittavaa tavaraa vastaan kerätään yhteystietoja ja usutetaan ostamaan ylimääräistä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)