Ystävänpäivän ideoita, jos joku niitä nyt kaipaa edes

Suhtaudun ystävänpäivään samanhenkisesti kuin halloweeniin. Kyseessä on tuontiperinne, enkä ole varma istuuko se meikäläiseen kulttuuriin kovin luontevasti. Muutama nettihaku paljasti, että Valentinen päivän perinne on maailmalla satoja vuosia vanha, mutta suomalaiseen kalenteriin se otettiin vasta 1987.

Amerikassa asuessa päivää ei voinut olla huomaamatta kadulla kulkiessa. Joka toinen naispuolinen vastaantulija kantoi 14.2. mukanaan kukkapuskia, sydämen muotoisia  ilmapalloja tai muita lahjoja. Lehdet ja nettisivut toitottivat jo monta viikkoa etukäteen lahjaideoita ja tapoja viettää romanttista iltaa. Meillä vastaava ei taida vielä olla (onneksi) kovin tyypillistä.

Suomessa koko homma on alusta asti ollut enemmän kavereiden muistamista kuin tyttö- tai poikaystävien. Luulisin, että tästä on eniten hyvillään posti, sillä ilmeisesti ystävänpäivänä lähetetään toiseksi eniten kortteja vuoden aikana. Jostain kumman syystä ystävänpäiväkortteihin ei ainakaan minulla liity samanlaisia paineita kuin joulukortteihin. Ne on ihan helppo kipata paperikeräykseen sitten, kun niitä on ensin sopiva aika ihailtu. Voisiko tämä johtua juuri siitä, että perinne on niin ohut, eikä samalla tavalla selkäytimessä kuin esim. joulunvietto? Olen myös huomannut, että ystävänpäivää ei meillä markkinoida samalla intensiteetillä kuin halloweenia. Ilmeisesti ystävänpäivää voi viettää ilman hirveää määrää rekvisiittaa, tai sitten olen vain tänä vuonna ohittanut kaikki mainokset huomaamattani.

Törmäsin amerikkalaisella Unclutterer-nettisivulla hauskoihin lahjaideoihin. Nämä olivat tarkoitettu ystävänpäiväksi, mutta ideat olivat niin hyviä, että lainaan niistä muutamia. Hyviä vaihtoehtoja ”materiaalittomiksi” lahjoiksi, olipa tilaisuus mikä tahansa.

 • Tee spesiaali soittolista Spotifyssa tai vastaavassa, ja lahjoita se. 
 • Auton käsipesu ja siivous sisältä. Ammattilaiset tekevät hienoa jälkeä, mutta miksei hommaa voisi tehdä itsekin.
 • Muunnata vanhat VHS-videot tai kaitafilmit digitaaliseen muotoon. Tämä ei tarkalleen ottaen ole täysin materiaaliton vaihtoehto, mutta ainakin vanhat filmit saadaan taas käyttöön ja niistä voi nauttia.
 • Hääpäivää tai vastaavaa viettäville: menkää ensimmäisille treffeille uudestaan. Toisin sanoen menkää syömään samaan ravintolaan tai katsomaan sama elokuva tai hengailemaan samalle laiturille jossa aikoinaan tapasitte.

4 vastausta artikkeliin ”Ystävänpäivän ideoita, jos joku niitä nyt kaipaa edes

  • Kiitos linkistä! Tämä olikin uusi juttu, vaikka olin kyllä pyöritellyt mielessä erilaisia paastoon liittyviä projekteja 🙂 Karsin sen verran ahkerasti täällä kotona, että en kyllä kovin helposti saisi 40 kassia täyteen. Mutta olen paikallistanut muutaman raivaamista vaativan ongelmakohdan, jotka voisi ottaa projektiksi niin, että päämäärä on saada valmiiksi ennen pääsiäistä.

   • Sama idea löytyy myös täältä. http://www.flylady.net/d/br/2013/02/12/40-boxes-in-40-days/

    Ajattelin yrittää tätä 40 päivän haastetta, meiltä kun huuhhollista tuota luovutettavaa tavaraa vielä löytyy aika runsaasti.
    Keskityn kyllä tällä kertaa kodinhoitohuoneen, kellarin portaiden aluseen ja tyttären vaatekaappiin/huoneeseen, jotka ovat pahimmat raivaamisen alueet meillä. Ongelmakohtia kun ne tuntuvat meillä erityisesti olevan.

    Olen pitkään harkinnut myös bloggaamista tästä raivaus ym muuhun siihen liittyvään asiaan ja nyt sain aikaiseksi aloittaa blogin. Blogi on vielä ”kehittelyasteella”, mutta katotaan nyt mitä siitä kehittyy…

    • Hei, hauskaa että alat dokumentoida omaa raivausprojektia! Seuraan mielenkiinnolla 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)