Sokea piste

Meillä on keittiön kaapit järjestyksessä. Tässä käsityksessä olin siihen saakka, kunnes otin kuvan tiskikaapista.

Olin ihan tietoinen siitä, että jääkaappi ja ruokakaappi eivät ennen ruokajärkiprojektia olleet aina esittelykelpoisessa kunnossa, mutta ainakin astiat ja muut tavarat olivat omilla paikoillaan. (Nykyisin ruokakaapitkin pysyvät hyvällä mallilla, koska niissä on systeemi ja merkityt paikat.) Sen sijaan astiakaapeissa vallitsi kaunis järjestys, tiesin missä mitäkin on ja olin tyytyväinen tilanteeseen. En tiedä mikä sai silmäni avautumaan viime viikolla, sillä mikään ei varsinaisesti ollut muuttunut. Joka tapauksessa havahduin siihen, että olin elänyt itsepetoksessa kuukausitolkulla, ehkä pitempäänkin. En ole ihan varma kuinka kauan, koska minulla ei ole käsitystä siitä, missä vaiheessa tilanne oli päässyt näin pahaksi.

Havainnollistetaan asiaa:

asiallinen järjestys

asiallinen järjestys

Tässä on normaali kaappi. Siellä tavarat ovat paikoillaan. Näky on suorastaan rauhoittava. Ylimmältä hyllyltä puuttuu yksi kulho, siksi tyhjä tila siellä. Olin siinä uskossa, että kaikki keittiön kaapit näyttävät suunnilleen tältä, kunnes jostain syystä heräsin todellisuuteen. Itse asiassa juuri valokuvan ottaminen paljasti epäjärjestyksen saamat mittasuhteet. Seuraava kuva vaatii jonkinasteista karaisemista, että kehtaan sen tänne laittaa.

.

.

.

.

.

 

ei hyvää päivää

ei hyvää päivää

No, ainakaan tämän jälkeen kukaan ei voi väittää, että esittäisin täydellisyyttä. Tämä on tiskipöydän yläpuolella oleva kaappi, heti edellisen kaapin vieressä. Sitä voisi kuvata sanalla järkyttävä. Alin hylly on tiskien kuivausta varten, kaksi yläpuolista ovat tavallisia hyllyjä. Alimman hyllyn alle jää muutaman sentin väli ennen pohjaa, ja siellä säilytetään leikkulautoja. En rehellisesti sanottua tiedä tarkalleen, mitä kaikkea kaapissa on. Kaikenlaista, luulisin.

Olen tullut siihen tulokseen, että sekasorto johtuu suunnittelemattomuudesta. Tähän kaappiin on päätynyt kaikki sellainen, mille ei muutakaan paikkaa ole tullut mieleen. Tänne tungetaan kaikki purkit, joita ”ehkä saattaisi tarvita joskus”, mutta joiden lopullinen käyttötarkoitus on silti hämärän peitossa. Millekään esineelle ei ole mietittyä paikkaa, jonka vuoksi mitä vaan on missä vaan. Tässä havainnollistuu, miten kaaos luo lisää kaaosta. Kun ei ole mitään systeemiä, jota noudattaa, ei millään ole mitään väliä. Kun kaikki on ennestään jo sotkussa, on ihan sama minne kaikki uudet tavarat laitetaan. Olen aivan varma, että tämä pätee missä tahansa säilytystilassa.

Mitäs tälle nyt sitten tehdään? Aion tyhjentää jokaisen hyllyn kokonaan ja selvittää mitä kaikkea siellä on. Epäilen, että turhaa tavaraa löytyy, ja ne toimitetaan asianmukaisesti eteenpäin. Sitten pitää miettiä, mitä tässä kaapissa on järkevää säilyttää, ja laittaa jäljellä olevat takaisin paikalleen. Lopputulos esitellään tässä blogissa kuvien kera.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)