Lumi- ja pakkaspesua

Nyt on erinomainen aika ottaa ilo irti ennätyspakkasista ja puhtaasta lumesta. Pakkanen tappaa tehokkaasti koita ja pölypunkkeja. Kotilieden mukaan pölypunkit kuolevat -18 asteessa vuorokaudessa, sitä kylmemmässä jopa muutamassa tunnissa. Uskoisin, että käsittely tehoaa, vaikka pakkasta olisi pari astetta vähemmänkin, etenkin jo vaatteita on mahdollista pitää esim. parvekkeella tarpeeksi pitkään.

Pakkaskylvystä hyötyvät kaikki villavaatteet, vuodevaatteet, ryijyt ynnä muut hankalasti puhdistettavat tekstiilit. Myös pehmoeläimet, koristetyynyt jne. voi viedä korissa ulos pakastumaan. Tai vaihtoehtoisesti ne voi ripustaa pyykkinarulle tai asetella pyykkitelineen päälle. Muista puistella huolellisesti, ennen kuin tuot sisälle.

Jos maasta löytyy lisäksi puhdasta pakkaslunta, voi matoille antaa lumipesun. Tämä toimii etenkin sellaisten mattojen kohdalla, joita ei voi muuten pestä kunnolla, esimerkiksi käsinsolmitut itämaiset matot. Oma menetelmäni on ollut tällainen.

 1. Imuroi matto sisällä huolelliseti.
 2. Vie matto lumelle. Levittele puhdasta lunta kevyesti koko maton päälle.
 3. Harjaa lumi pois juuriharjalla tai siistillä varsiharjalla.
 4. Nosta mattotelineelle ja tamppaa kaikki lumi mahdollisimman tarkasti pois. Vaihtoehtoisesti koko lumipesun voi tehdä mattotelineellä.
 5. Jos mahdollista, jätä puhdas matto hetkeksi tuulettumaan.
 6. Vie matto sisälle, mutta muista että se on pesun jälkeen vähän aikaa hieman kostea.

Kokemuksesta tiedän, että lumipesu kannattaa tehdä vain mahdollisimman kovalla pakkasella, sillä mitä lämpimämpi ilma, sitä raskaampaa lumen käsittely on. Kuiva pakkaslumi irtoaa matosta helpoimmin ja kastelee sitä vähiten. Lumipesu kirkastaa värit ja raikastaa koko maton. Se on kuitenkin sen verran työlästä, että vesipestäviä räsymattoja yms. en viitsi ulos raahata. Katselen tässä juuri paria vaaleaa villamattoa sillä silmällä… Olohuone kokee tänään todennäköisesti muutenkin muodonmuutoksen, joten lienee sopiva päivä raahata matotkin ulos.

4 vastausta artikkeliin ”Lumi- ja pakkaspesua

 1. Hmm… Jaksaisinkohan mä raahata meidän peitot ja petauspatjan ulos? Tosta pölypunkkiasiasta on nyt sitten kahdenlaista tietoa — patjakauppiaiden mielestä ne on vielä ongelma, hyönteistutkijoiden mukaan ei: http://www.aluesanomat.fi/ajassa.php?id=125

  Mutta joka tapauksessa pakkanen raikastaa ihanasti niin mattoja kuin vuodevaatteita ihan jo sillä, että se poista(nee) tunkkaisia hajuja. Tai niin ne uskovat, jotka pakastavat merkkifarkkujaan, joita ei saa pestä liian usein: http://www.jeanswest.com.au/backpocket-daily/denim-expert

  • Joo, kahdenlaista tietoa tuli noista pölypunkeista vastaan. Mutta ei tuosta pakastamisesta mitään haittaa ole, päinvastoin. Ja jos siellä joku ötökkä sattuisi olemaan, niin ainakin siitä päästään eroon.

  • Voisin kuvitella, että ryijy ei ehkä edes kestäisi kovin pontevaa puhdistusta? Kokenut lumipesijä neuvoi, että matotkin kannattaa laittaa ensin vähäksi aikaa jäähtymään ennen kuin alkaa harjata, niin lumi ei tartu kiinni niin kovasti.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)