Viikon vinkit 48/2012: järjestystä ja siivoamista

Vuosi lähestyy loppuaan, ja lehdissä on alkanut näkyä organisointi- ja siivousvinkkejä. Ilmeisesti sillä ajatuksella, että monien uuden vuoden lupauksiin kuuluu vanhojen romujen raivaamista. Ehkä nämä toimivat inspiraationa jollekulle, mutta en usko että kukaan oikeasti näillä ohjeilla mitään rupeaa tekemään. Sen sijaan joukosta saattaa löytyä pari hyvää vinkkiä jonkun yksityiskohdan ratkaisemiseksi.

Tässä MTV3:n jutussa on ihan hyviä vinkkejä kodin raivaamiseen. Tämän tyyppisten ohjelistojen ongelmana on, että asiat on helpommin sanottu kuin tehty. Osa vinkeistä taas on melko itsestäänselviä – totta kai olohuone näyttää paremmalta, jos sieltä siivoa roinat pois. Eniten tykkäsin ajatuksesta hankkia eri esineille siistit säilytysastiat tai -korit, kuten keittiöön tiskiharjoille tai olohuoneeseen kaukosäätimille.

Iltasanomien ”10 suurinta siivousmokaa” keskittyy minusta siivoamisen sijasta järjestyksen pitämiseen. Toisin sanoen jutussa luetellaan 10 asiaa, jotka ylläpitävät kaaosta ja tavaroita pois paikoiltaan. Varsinaiseen siivoamiseen (mikä ainakin minulle tarkoittaa ensisijaisesti puhdistamista) tässä jutussa ei oteta kantaa. Suurin viisaus tässä oli mielestäni se, että toimivimman säilytysjärjestelmän luominen vaatii paneutumista.

Sen sijaan Iltasanomien pikasiivousohjeet ovat ihan kuranttia kamaa. Tällaisen ”siivouksen” tarkoitushan on lähinnä naamioida asunto siistiksi, kun ei ole aikaa ruveta oikeasti siivoamaan mitään. Jos meille on tulossa yllätysvieraita, siivoan vain ne huoneet, joissa vieras todennäköisesti käy: olohuoneessa lehdet yhteen pinoon ja lelut koriin. Vessassa pöntön pikapesu ja lavuaarin ja hanojen pyyhkäisy, ehkä puhdas käsipyyhe. Keittiössä tiskit tiskikoneeseen ja pinnat mahdollisimman tyhjiksi. Eteisessä kengät pois lattialta. Muiden huoneiden ovet kiinni, ja valmista on.

2 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 48/2012: järjestystä ja siivoamista

  1. Mun mielestä MTV3:n jutussa tuo vinkki, että pesuaineet voi laittaa vaikka kauniisiin lasipurkkeihin, on aika älytön. Jotakuinkin kaikki pesuaineet ovat enemmän tai vähemmän myrkyllisiä, ne kuuluu ehdottomasti säilyttää omissa pakkauksissaan, josta käy ilmi käyttöohjeet, pesuaineen koostumus, varoitusmerkinnät ym. Eihän niitä pakkauksia tarvi säilyttää näkösällä, ja eiköhän jokaisen siivouskomero kuitenkin sen verran rumia pakkauksia kestä, että voi sentään säilyttää ne aineet turvallisesti…

    • Tuo on totta, harvemmin käytettävissä aineissa varsinkin tuskin edes muistaisin, mitä on missäkin purkissa. Turvallisuusnäkökulma on myös erittäin tärkeä. Sen sijaan jos sattuu olemaan sisustusintoilija, niin käsisaippuat ja fairyt voi varmaan siirtää johonkin design-purkkiin, jos siitä tulee itselle hyvä fiilis. Tosin nopea keino on vain rapsuttaa saippuapullosta etiketti irti, ja heti näyttää tyylikkäämmältä!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)