Joulukuusihässäkkä

Meidän perheellä tuntuu olevan erikoinen karma, mitä tulee joulukuusiin. Tänä vuonna kokorajoitukset otettiin huomioon, ja tilasin paikallisista myyjäisistä sopivan kokoisen kuusen. Kuusi oli haettaessa pussissa ja jäässä. Sisällä kuusen alettua sulaa, kävi nopeasti ilmi, että tuoksu oli jokseenkin erikoinen. Hyvin pian koko olohuone haiskahti voimakkaasti koivuvihdalle tai juhannussaunalle. Jokseenkin omituista. Kuusi suli vähitellen ja osoittautui tuuheaksi ja tasaiseksi. Väri tosin oli joissakin oksissa mielestäni vähän epätavallinen, neulaset näyttivät vähän ruskehtavilta, mutta ne pysyivät kuitenkin tiukasti oksissa kiinni.

Kuusi koristeltiin, sitä juotettiin ja kaikki oli muuten hyvin, mutta haju ei hälvennyt. Jossain vaiheessa iltaa mies totesi, että samassa huoneessa oleskelusta tulee paha olo. Mies siirtyi toiseen huoneeseen ja olkkarissa aloitettiin tehotuuletus. Tässä vaiheessa aloin pohtia, voisiko kuusi olla käsitelty jollain aineella, joka aiheuttaisi hajun. Järkeilin, että jos näin on, sen voi myös pestä pois. Kätevä emäntä ottaa siis esiin höyrypesurin, ja pian meillä oli höyryävä joulukuusi. Höyrytin huolella koko kuusen, etenkin oksien tyvet ja rungon. Samalla tuli höyrytettyä vähän koristeitakin, mutta prosessi sujui yllättävän hyvin vaikka puu olikin kynttilöitä myöten koristeltu. Yöksi laitoin kolme soodalautasta kuusen ympärille, ja toivoin että sooda imaisisi ylimääräiset hajut yön aikana pois.

Toisin kuitenkin kävi. Noin yhdeltä yöllä heräsin siihen, että sitkeä koivunhaju leijali jo makuuhuoneessa, vaikka olohuoneen väliovikin oli kiinni. Nousin tutkailemaan tilannetta, ja totesin, että olohuone oli pakko tuulettaa samoin tein, niin vahva haisu siellä vallitsi. Siinä alkoi myös muodostua tunne siitä, että kuusesta oli päästävä eroon, sillä haju oli niin häiritsevä. Aloin siis purkaa koristeita keskellä yötä. Tässä kohtaa on todettava, että meillä on paljon koristeita. Valoja on kaksi sarjaa, hopeanauhaa neljä settiä, samoin helminauhoja sekä palloja ja koristeita lähemmäs 200 kappaletta. Puolet niistä on uniikkeja lasipalloja, jotka on pakattava omiin suojapakkauksiinsa, jos haluaa niiden säilyvän ehjinä. Purin yöllä kaikki särkyvät, ja siihen meni reilut puoli tuntia. Yöllä purkamisessa oli siis järkeä, sillä sen sai tehdä rauhassa ilman innokasta apulaista.

Aamusta kävi ilmi, että hajun lisäksi kuusi oli alkanut varistaa todella runsaasti. Se ratkaisi asian. Loput koristeet pois, kuusi ulos ja läheiseltä kuusikauppiaalta uusi puu tilalle. Matkalla roskikselle neulaset varisivat siinä määrin, että kuusi oli perille päästessä käytännössä kalju. Uuden kuusen meille myynyt kauppias osasi yllättäen antaa selityksen kaikelle. Meidän puu oli ollut vahingoittunut jo ennen kaatamista. Jos runkoa olisi tarkkaan tutkinut, sieltä olisi löytynyt jostain musta kohta. Haju syntyi siitä, että kuusi eritti jotain omaa suoja-ainetta korjatakseen vauriota. Käytännössä puu oli kuitenkin kuollut jo kaadettaessa.

Niinpä sisään kannettiin uusi, elävä kuusi. Koristeet laitettiin takaisin ja tällä kertaa hajua ei tullut ollenkaan. Tässä vihdoin meidän lopullinen kuusi:

Uusi kuusi

Uusi kuusi

5 vastausta artikkeliin ”Joulukuusihässäkkä

 1. Luultavasti vahvalle hajulle ja kuusen varisemiselle syynä oli se, että siirsitte jäässä olleen kuusen suoraan sisälle sulamaan. Kuusi ei kestä niin rajuja lämpötilan vaihteluita…

  Tästä oli juttua pari vuotta sitten ihan mediassakin
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288358906567.html
  ja meille kävi samalla tavalla juuri 2010 jouluna kun oli kovat pakkaset ja erehdyttiin tuomaan kuusi suoraan sisälle lämpimään. Tänä vuonna oltiin tuosta kokemuksesta viisastuneita, joten pidettiin kuusi yön yli puolilämpimässä autotallissa ja tuotiin sisälle vasta seuraavana päivänä.

  • Tällä voi toki olla oma osuutensa, mutta se haju ei ollut kuusen hajua ollenkaan. Olen tuonut kuusia sisään monta vuotta samalla systeemillä, eikä tällaista ilmiötä ole tapahtunut koskaan. Olen siis taipuvainen uskomaan kuusien kasvattajaa, joka diagnosoi runkovaurion. Uusi kuusi tuotiin yhtä lailla suoraan pakkasesta sisälle, mutta se ei haise eikä karise. Tietysti olisi hyvä jos kuusta voisi sulatella autotallissa, mutta kerrostalossa se ei oikein ole mahdollista.

   • Ei se meilläkään kuusen hajua ollut… tuoksui heinälle tai koivulle tai jotain sinne päin.
    Voihan toki olla, että kuusi on ollut vaurioitunut, mutta meidän tapauksessa en siihen usko, koska kahdelle samasta paikasta ostetulle kuuselle kävi samoin.

    • Hmmm…. viime aikaisten tietojen perusteella olisin taipuvainen epäilemään, että vika on sittenkin saattanut olla kuusessa. Mutta kirjoitinkin näistä jo tuonne omat postaukset. (Ja hei, eikö ole hauskaa, että voi rauhassa syyttä olosuhteita, eikä omaa toimintaa! )

 2. Meilläkin oli yksi vuosi jouluna ihan juhannustunnelma, kun kuusi haisi selvästi koivulle. Ihmeteltiin sitä silloin, oli tullut kesä talven keskelle… Meillä haju oli vain vieno tuulahdus, eikä haitannut. Ei mekään tajuttu, mistä se voi johtua, mutta ehkäpä siis juuri tuosta runkoviasta. Loogista. Kuusenne on varmaan saanut myös lämpöshokin, jos sai myös höyryä, sillä iso lämpötilaero on sille kauhistus muutenkin. Eroa voi olla useita kymmeniä asteita ulkoa sisälle, joka on sille shokki jolloin neulaset alkavat irtoamaan. Mutta pakkohan se sisälle on tuoda jos ei ole ”välivarastoa”.

  Kauniin kuusen silti saitte!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)