Viisi viikkoa jouluun

Jouluun on reilu kuukausi aikaa. Sen huomaa kyllä kaupungilla, jossa tavaratalojen ikkunat on jo somistettu joululahjoilla ja kynttilöitä ja tonttu-ukkoja myydään jos missä muodossa. Ilmeisesti isänpäivä on jokin vedenjakaja, jonka jälkeen jouluhässäkkä alkaa ainakin kaupoissa täydellä teholla.

On vähän paradoksaalista, että joulu näyttäytyy niin kaupallisena, kun kaikista parhaat muistot syntyvät elämyksistä ja perinteistä. Muistatko mitä kaikkea sait viime vuonna lahjaksi? Tai muistatko mitä ostit kaikille muille? Minä muistan jotain, mutta en varmasti osaisi luetella jokaista lahjaa. Entä muistatko, mitä oli tarjolla joulupöydässä? Luulenpa, että osaisin luetella syödyt ruoat varsin yksityiskohtaisella tarkkuudella. Tuskin kukaan muistaa, oliko meidän lattiat pesty vai ei, mutta kaikki varmasti muistavat joulukuusen, joka oli sidottu silkkinauhalla patteriin kiinni, jottei se kaatuisi. (Ahneus iski väärällä hetkellä, mutta tämä tarina ansaitsee enemmän huomiota joskus toiste.)

Jouluna on hyvät mahdollisuudet heittäytyä materialismin vietäväksi. Olen kuullut ihmisistä, jotka hankkivat joulukuuseen joka vuosi uudenlaiset koristeet, aina eri teemalla. Sellainen vetää kyllä sanattomaksi. Mitä niille vanhoille sitten tapahtuu? Joulu on vaarallista aikaa tavaran karsijoille. Sisään nimittäin lappaa jos jonkinlaista krääsää ja koristetta – on pikkujoululahjoja, tuliaisia, lelukalentereita, myyjäisiä ja lahjoja itselle ja muille. Mutta älkää käsittäkö väärin, minä nimittäin tykkään joulusta.

Tykkään joulun tunnelmasta, juuri niistä perinteistä ja siitä kiireettömyydestä. Jouluna jopa minä sytyttelen kynttilöitä, koristan (toivottavasti tänä vuonna pystyssä pysyvää) kuusta suurella hartaudella ja nautin hyvästä ruoasta. Olen sen verran jouluihmisiä, että tämä ei tule jäämään ainoaksi joulupostaukseksi. Ehkä nyt on vielä vähän aikaista, mutta toisaalta olen huomannut, että sen kuuluistan joulustressin saa parhaiten estettyä tarpeeksi varhaisella valmistautumisella. Sitä paitsi ulkona on jo niin pimeää, että jouluvalot parvekkeella voisivat oikeastaan olla jo ihan paikallaan. Naapurikin ripusti jo.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)