Vihdoin ja viimein – jääkaapissani on järjestys!

Isoin este on raivattu ruokajärjen tieltä: jääkaappi on kokenut muodonmuutoksen. Lykkäsin inventaarion tekemistä päivästä toiseen lähinnä kai siksi, että pelkäsin mitä sieltä oikein löytyy. Lopulta eilen käärin hihat, ja lopputulos on – vaikka nyt itse sanonkin – loistava.

Tyhjensin jokaisen hyllyn kokonaan. Pesin hyllyt, laatikot ja seinät. Tarkistin joka ikisen purkin ja purnukan. Heitin pois kaikki, joissa oli päiväys mennyt tai jotka muuten vaikuttivat epäilyttäviltä. Positiivinen yllätys oli, että ensinnäkään kaappi ei ollut niin karmeassa kunnossa kuin olin luullut. Hyllyt eivät pesusta pahastuneet, mutta mitään järkyttäviä ruokavalumia ei löytynyt mistään. Lopulta pahentuneita ruokiakaan ei ollut niin paljon kuin pelkäsin.

Roskiin päätyi mm. kaksi pakettia kalaliemikuutioita, joiden parasta ennen -päiväys oli jo viime vuoden puolella. Siinä muuten oiva esimerkki miten käy, kun jääkaappia ei inventoi ennen kuin menee kauppaan. Epäilemättä paketteja oli siksi päätynyt kaappiin kaksin kappalein. Toiseksi kalaliemikuutio on sen verran harvoin tarvittava tuote, että fiksuinta olisi ollut ostaa mahdollisimman pieni pakkaus. Tämän kun saisin vielä miehenikin tajuamaan. Hänestä on aina fiksuinta ostaa isoin mikä löytyy, jottei ainakaan lopu kesken. Hrmph. Lisäksi heitin pois yhden epäilyttävän kananmunan, sekä muutamia purkkeja erilaisia lisukkeita ja kastikkeita, jotka olivat menneet vanhaksi. Löysin myös yhden kermaviilin, jonka päiväys on jo mennyt melko äskettäin, mutta meinaan kokeilla, josko se olisi vielä kunnossa.

Uusinta uutta on kuitenkin JÄRJESTYS, joka jääkapissa tästä eteenpäin vallitsee! Voitteko kuvitella: vaikka kaikella muulla on (ainakin teoriassa) kodissani oma paikka, niin jääkaapissa vallitsi täysi anarkia. Tavarat ladottiin sinne, missä sattui olemaan tilaa. Mitä vaan saattoi olla millä tahansa hyllyllä. Eihän siitä mitään tule. Analysoin tämän olevan läpinäkymättömien purkkien ohella suurin syy sille, miksi jääkaapissa pilaantui ruokaa. En yksinkertaisesti tiennyt ja muistanut, mitä siellä oli. Mutta nyt on kaikki toisin!

Vihanneslaatikossa on kaikki vihannekset ja juurekset. Laatikossa on väliseinä, jonka toisella puolella pidän perunoita ja sipuleja, toisella kaikkia muita. Alimmalla hyllyllä on valmiit ruoat (tähteet) ja sellaiset raa’at raaka-aineet, joista on tarkoitus tehdä ruokaa parin päivän sisään (liha, kala). Seuraavalla hyllyllä ovat kaikki leivänpäälliset ja toisella reunalla säilykkeet (maustekurkut, kurkkusalaatti, oliivit, silli, jne.) toisin sanoen kaikki lasipurkit. Toiseksi ylimmällä hyllyllä ovat hapanmaitotuotteet ja juustot (siis sellaiset, joita ei käytetä leivän päällä, kuten esim. chevre) ja ylimmältä hyllyltä löytyy juomat ja itsetehdyt soseet. Järjestys on mietitty ensisijaisesti hyllyjen näkyvyyttä ajatellen. Esimerkiksi säilykkeet ja lisukkeet sijoitin alas, jotta näen ne kaikki kerralla. En halua hukata kaappiini enää ainuttakaan ruokaa. Viilit ja juguritit taas tulee syötyä viikon aikana joka tapauksessa, joten ne voivat olla vähän hankalammin ylempänä. Ylimmälle hyllylle laitoin juomat, koska niiden kierto on hitain, ja lisäksi ne eivät pilaannu herkästi. Ylähylly kun on kaapin lämpimin paikka.

Ja sitten, mitätön yksityiskohta, joka tulee muuttamaan koko jääkaappini tulevaisuuden: merkitsin hyllyille, mitä missäkin kuuluu olla. Maalarinteippi ja kuulakärkikynä riittivät. En ole tehnyt tällaista ikinä ennen. Luin vinkin siitä ruokasuunnittelukirjasta, ja ensireaktio oli negatiivinen. En ole merkinnyt ennenkään, miksi aloittaisin nytkään. Pöh. Mutta eilen uutta järjestystä katsellessa tajusin, että jos todella haluan että kaappi pysyy järjestyksessä, minun pitää tehdä siitä mahdollisimman helppoa. Käyttipä kaappia kuka tahansa, yksikään ei voi vedota siihen, ettei muka tiennyt, missä mitäkin säilytetään. Tämä koskee myös minua itseäni. Uusien rutiinien oppiminen pitää tehdä helpoksi. Laput poistavat jälleen yhden kohdan, joka muuten vaatisi ajattelua. Nyt ei vaadita muuta kuin lukutaitoa. Ihanaa.

Tähän kaikkeen meni noin 1,5 tuntia. Metrin mittainen apulainen vähän hidasti hommaa, mutta ponnistus oli kaiken vaivan arvoinen. Tänään kaupasta tullessa oli ihana latoa ruokia kaappiin, kun kaikelle oli selkeä paikka, ja mitään ei tarvinnut tunkea. Olisinpa vain älynnyt tehdä tämänkin jo kauan aikaa sitten.

7 vastausta artikkeliin ”Vihdoin ja viimein – jääkaapissani on järjestys!

 1. Kiitos vinkeistä toi paikkojen merkitseminen ”kolahti” erityisesti. Taidanpa minäkin tehdä viikonloppuna tai viimeistään ensi viikon alussa ”sukelluksen” tuonne jääkaapin sisälle… Kuivakaappia jo kävin läpi ja pakastin odottaa myös läpikäyntiä.
  Kyllä minä kerran viikossa yleensä käyn kaapin läpi ja siivoan, mutta olen jo pitkän kaivannut vakiopaikkoja määrätyille ruuille joita aina kaapissa on. Täytyypä vähän funtsia, mitä kaikkea meillä normaalisti jääkaapissa on ja mihin paikkaan ne luontevasti kannattaa laittaa.
  Yhden ongelman olen jo havainnut , liittyen yksittäiseen ruoka-aineeseen eli mihin laittaa ruukkusalaatit ? Haluan säilyttää ne jääkaapissa enkä pöydällä, mutta ”pitkällään” ne helposti nahistuu toiselta puolelta. Olen pitänyt niitä välillä ovessa, mutta sieltä ne välillä römpsöttää ikävästi….Täytyy funtsia tätä lisää vielä kun käyn hommiin.
  Kiitos muuten tästä Ruokajärki osiosta, on antanut ainakin minulle uusia ideoita ruokahuollon järjestämiseksi meidän perheessä. Meillä kun on 5 hengen perhe (lapset 16,13, ja 9) , niin ruokahuollon tehokkuus on ihan merkittävä asia. =)

  • Ruukkusalaatille mulla ei ole ratkaisua, mutta jos jollain muulla on, niin tänne vaan kaikki vinkit!

   Kiva jos näistä on ollut iloa. Lähinnä kronikoin tätä omaa kehitystä. Olen tajunnut, että olen yrittänyt pyörittää lapsiperheen ruokahuoltoa dinkkuperheen systeemeillä. Meni yllättävän kauan tajuta, että pitää hieman tarkistaa omia tottumuksia, jos haluaa selvitä stressittä. Luulisin, että teillä on varmaan jo aika hiottu systeemi näihin minun kuvioihini verrattuna!

   Jääkapin täyttämisestä löytyy googlaamalla erilaisia ohjeita, joista monet keskittyvät siihen, miten lämpö jakaantuu jääkaapissa. Mutta en tällä kertaa välittänyt siitä niin paljon, vaan tärkeintä oli toimivuus. Nyrkkisääntönä kuitenkin, että alhaalla on kylmempää kuin ylhäällä.

   • Joopa joo, on hiotumpi systeemi, mutta silti aina välillä lipsutaan ja rankasti…. =) Parempaan ja ennen kaikkea helpompaan voi aina pyrkiä. Olenkin nauranut, että meillä on automaattisesti tyhjentyvä jääkaappi, kaikki mitä sinne kaupasta tuo häviää kummasti parissa päivässä.
    Ja mikäli ymmärsin, sulla on vielä aika pieni lapsi, omat haasteensa tuo myös se kun lapset kasvaa ja ei ne sitten aina halua syödä kaikkea mitä äiti haluaa tehdä ruuaksi… joutuu vähän eri tavalla miettimään noita suunnitelmiakin.
    Toinen ongelma meillä lasten syömisen kanssa on myös ollut urheilevien lasten eväät. Niitä kun pitää olla runsaasti mukana koulussa kun treenit on suoraan koulun jälkeen ja myös eväiden koostumus pitäis olla terveellinen ja monipuolinen (+ säilyvä ilman jääkaappia).
    Niin ja muistan kyllä hyvin tuon vaiheen ekan lapsen kanssa, meilläkin tapana kun oli aiemmin ollut käydä suurinpiirtein joka päivä kaupassa, no lapsen kanssa en enää jaksanut sitä vaan minimoin käynnit kahteen /vko ja siitä systeemi kehittyy pikkuhiljaa. Jossain vaiheessa kävin kaupassa vain kerran viikossa, mutta nykyään viikon tavaramäärä on sen verran massiivinen, ettei se mahdu mihinkään joten olen todennut, että helpompi käydä kaupassa 2 krt/vko.

    • Meillä tosiaan ei vielä tarvitse miettiä eväitä kovin pitkälle, mutta uskon että se tuo omat ongelmansa. Itse asiassa mietin, että jos jääkaapissa olisi kovempi kierto, ei haittaisi vaikka kaikki ei olisi ihan niin järjestyksessä, koska mitään ei pääsisi hautautumaan. Näyttä siltä, että tämän ruokasuunnittelun kautta kaupassa käydään 2 krt viikolla ja kerran viikonloppuna. Ihan ok tahti meille, kun kaupat ovat niin lähellä.

 2. hei jenni,
  koska aloin lukemaan blogiasi vasta tämän vuoden puolella, mutta muistin sinun maininneen ”jääkaapin järjestyksen”, tein haun nyt ja löysin tämän artikkelin.
  mahtava homma ja koetan saada itse jotain samanlaista toteutettua, koska meillä ei millään tunnu olevan jkaapissä omaa paikkaa vaan aina saa hakea – tympii!
  mutta jäin miettimään, että miten säilytät esim. tähteet, oletke perinteisiä tupperware ihmisiä vai miten? ja kuinka iso teidän jääkaappi on? olisiko mahdollista saada kuvaa koko komeudesta sisällyksineen? kiitos!

  • Mulla on itse asiassa juuri tulossa päivityspostaus tästä aiheesta. Otan harkintaan jääkaapin kuvaamisen… Meillä on varsin tavallinen jääkaappi. En muista montako litraa se vetää, mutta siinä on iso vihanneslaatikko, neljä hyllyä ja pulloteline. Kooltaan aivan riittävä, etenkin jos se on järjestyksessä.

   Tähteet säilytän mieluiten lasisissa rasioissa, joissa on muovikansi, mutta jos ne ovat kaikki käytössä laitan perinteisiin muovilaatikoihin. Ikuisuusprojektina on hankkiutua muovista eroon.

 3. Tämä täytyy tehdä meilläkin. Kaapissa on ainainen kaaos, suorastaan nolo. Tiedän, että se on suht puhdas, mutta se on sekainen.

  Ruukkusalaattia ja yrttejä säilytän ovihyllyssä olevassa ruukussa, varsinkin tilli ja korianteri tykkää pystyasennosta. Ne pysyy ihan hyvin pystyssä ruukun ja hyllyllä olevien puteleiden ansiosta.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)