Ruokaprojektin aloitus

Olen nyt lievästi ilmaistuna liekeissä tästä suunnitelmasta pistää perheen ruokahuolto vihdoinkin kuntoon. Olen koko viikonlopun pohtinut, mikä nykyisessä systeemissä rassaa, mitä hyötyjä uudesta järjestyksestä voisi olla ja miten se kannattaisi toteuttaa. Tulen kirjoittamaan näistä kaikista näkökulmista, sekä tietysti siitä, miten uuden rutiinin opettelu lopulta oikein onnistuu. Aloitan menemällä vähän syvemmälle siihen, mikä tässä nykytilanteessa on vikana.

Roskiin menevän ruoan lisäksi minua vaivaa eniten se yleinen sähläys, joka arkiruokaan liittyy. Minä vastaan perheen ruokahuollosta arkisin kokonaan ja usein viikonloppuisinkin osittain. Arkena se tarkoittaa, että hoidanyksin  kaikki kauppareissut ja teen kaikki lämpimät ruoat. Koska suunnittelu on olematonta, menen kauppaan silloin, kun kaappi näyttää tyhjältä. Kaupassa alan miettiä kuumeisesti, mitä ruokaa laittaisin. Yleensä siinä vaiheessa pää on tyhjä ideoista, joten päädyn ostamaan jotain, mikä tulee mahdollisimman helposti ja nopeasti. Useimmiten se on jotain tylsää.

Tästä tullaan seuraavaan epäkohtaan, eli haluaisin laittaa monipuolisempaa ruokaa. Teen kyllä kaiken alusta asti itse, mutta variaatioita on melko vähän. Haluaisin syödä enemmän keittoja, kalaa ja kasviksia, mutta ilman keittokirjaa olen hukassa. Eikä niitä taas ole yleensä aikaa vilkuilla kaiken muun tohinan keskellä. Haluaisin kokeilla uusia reseptejä, mutta ilman suunnittelua ne unohtuvat.

Kaiken kaikkiaan haluaisin siis eroon stressistä ja huonosta omatunnosta, joka ruoanlaittamiseen liittyy. Ongelmat eivät ole suuren suuria, mutta nämä pienemmätkin ovat ruvenneet ajan myötä ärsyttämään. Nyt tuntuu siltä, että kunnollinen suunnittelu ja uusien rutiinien opettelu voisi ratkaista nämä ongelmat. Tosin olen tajunnut myös sen, että kaikki nykyiset ruokaan liittyvät rutiinit on otettava tarkasteluun, jos haluan tästä todella onnistuneen projektin. Siis siitä lähtien, mihin aikaan päivästä ruokaa laitan ja miten jääkaappi järjestetään.

Jatkan huomenna aiheesta. Olen luonut uuden avainsanan ruokajärki, jolla löytyy kaikki tähän projektiin liittyvät kirjoitukset.

6 vastausta artikkeliin ”Ruokaprojektin aloitus

  • Joo, minä innostun yleensä kaikesta, missä saa organisoida ja järjestää 🙂

 1. Pirkalla on älypuhelinsovellus: siinä on reseptihaku ja kun valitsee reseptin, niin sen voi siirtää ostoslistaksi samaan sovellukseen. Voi valita esim. kolme ruokalajia ja siirtää kaikki yhteen ostoslistaan.

  Ostoslistaa voi helposti muokata, esim. poistaa ”Suola” ja ”Hyppysellinen sokeria” jos tietää varmasti niitä jo kotona olevan.

  Ostoslistalle voi lisätä itse myös muuta kamaa, vaikkapa tiskiaineen. Ne joutuu kirjoittamaan itse.

  Ostoslistan voi myös lähettää sähköpostilla tai tekstiviestillä.

  Olen tätä Pirkka-sovellusta pari kertaa demonnut ruuanlaittoa vähemmän harrastaville, ja perusideasta kaikki ovat innostuneet.

  Itselleni sovellus on tuossa muodossa käyttökelvoton – en pysty suurentamaan fonttia joten en näe lukea ilman lukulaseja – joten ainoa tapa saada listasta selvää kaupassa on lähettää se sovelluksesta itselle sähköpostina, tämän näen lukea mainiosti. Sähköpostin lähettäminen on kyllä todella helppoa.

  Ehdottomasti tutustumisen arvoinen myös kokeneemmillekin ruuanlaittajille.

  Google Play -kaupasta tämä ilmainen ohjelma löytyy nimellä ”Pirkka reseptit ja ostoslista”.

  Tässä hyvä linkki aiheeseen ja linkit Android, Omena ja Windows -versioihin:
  http://www.pirkka.fi/112016-reseptit-ja-ostoslistat-mobiiliin

 2. Taistelen saman asian kanssa minäkin… =)

  Ainoa ratkaisu jonka hommaan olen löytänyt on se, että suunnittelen viikon ruuat etukäteen ja todellakin teen niistä kirjoitetun ruokalistan. Käytännössä teen homman kahdesti viikossa, siis aina keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Kaupassa käyn maanantaisin ja torstaisin. Inhoan ruokakaupassa käymistä, siksi pyrin minimoimaan käyntikerrat…

  Keskiviikkona teen listan koko seuraavalle viikolle (tällä viikolla viikolle 46) ja teen ostoslistan tämän viikon ruokalistan to-su ruokien perusteella. Sunnuntaisin vaan tsekkaan mitä olen suunnitellut ma-to ja teen ostoslistan sen perusteella. Listan teon yhteydessä on helppo kaivaa netistä uusia ruokaohjeita joita kokeilla. Käytännössä kertakokeilulla tiedän, maistuuko ruoka perheelle ja voin lisätä sen suosikkilistalle, jota käytän myös hyväkseni ruokalistaa suunnitellessa.

  Aika usein ostan maanantaille tarvittavat aineet jo torstaina, koska maanantain ruoka on useimmiten jotain laatikkoruokaa, jonka teen jo su iltana valmiiksi.Usein tuosta maanantain laatikkoruuasta jää syötävä toiselle päivällekin, joten saatamme välillä kiireen yllättäessä syödä ko. ruokaa kahtena päivänä, vaihtoehtoisesti pakastan loput yhden hengen annoksiksi. Pienemmät yli jääneet annokset syö yleensä mies seuraavana päivänä lounaaksi, koska tekee kotitoimistossa töitä.

  Vakio-ostettavista tavaroista olen tehnyt listan (maidot, jugurtit leivät,kuiva-aineet , säilykkeet ym), johon voin ruksata mitä tarvitaan lisää ja kuinka paljon. Yleensä ostan säilyvät tavarat kerran viikossa torstaisin, maanantai on enemmän täydennyspäivä , jolloin ostan lisää hedelmiä, leipää, maitoa, lihaa, kalaa jne.

  Olen vaan käytännössä huomannut, että jos tästä suunnittelusta ja käytännöstä lipsun, meillä on jatkuvasti, ”mitä tänään syödään, tehdäänkö pakastepizzaa/kalapuikkoja” päiviä. Ja toisaalta tällöin jääkaappiin jää pois heitettävää ruokaa enemmän. Aina en tietysti jaksa, mutta silloin useimmiten pelastaa pakastimen antimet.

  • Kiitos erittäin mielenkiintoisesta kommentista! Juuri tämän tyyppinen suunnittelu on minullakin tähtäimessä. Olisi pari kysymystä:
   1 Kuinka paljon sinulla menee aikaa suunnitteluun?
   2 Miten paljon hyödynnät vanhoja listoja? Eli kuinka paljon kokeilet uusia juttuja, ja kuinka paljon on ruokia jotka kiertää mukana viikosta toiseen?

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)