Mistä aloittaa raivaaminen

Jääkaappia ja ruokakaappeja läpikäydessäni olen pohtinut, että sekin on eräänlaista tavaroiden raivaamista. Samalla tuli mieleen, että voihan raivaamisen aloittaa yhtä hyvin jääkaapistakin. Aika usein tänne päädytään hakusanoilla, jotka liittyvät otsikkoon. Mistä tai miten aloitetaan tavaroiden raivaaminen? Alan kirjat ja asiantuntijat antavat vähän erityyppisiä neuvoja. Itse lähestyisin asiaa siltä kannalta, mikä on olennainen ongelma.

Jos raivaaminen ajatuksena tuntuu vaikealta, niin ehkä silloin fiksuinta on aloittaa mahdollisimman neutraalista paikasta. Jostain sellaisesta, jonka sisältö ei aiheuta suuria tunteia, vaikkapa siitä rojukaapista tiskikaapin alla. Jos suoralta kädeltä hyökkää mummon perintöhopeiden kimppuun, saattaa ahdistus yllättää ja raivaaminen jää siihen.

Jos taas tarkoituksena on saada lisää tilaa, eikä raivaamiseen liity turhia tunteita, niin silloin itse aloittaisin vintiltä tai varastoista. Niihin ei nimittäin voi säilöä mitään lisää, jos ne ovat jo ennestään tupaten täynnä. Kun varastotiloissa on väljempää, voi ruveta käymään kaappejaan läpi. Arvelen, että vinteissä ja kellareissa säilytetään usein tavaroita, jotka ovat unohtuneet sinne. Niistä voi olla helpompi luoua, ja siten tehdä tilaa esimerkiksi kausisäilytykselle, joka puolestaan vapauttaa kaappitilaa asunnosta.

Noita ruokavarastoja raivatessani sovelsin hylly kerrallaan -metodia. Monet neuvovat tyhjentämään kerralla KOKO kaapin, jotta kaikki tavarat näkee yhdellä kertaa. Tätä menetelmää puoltaa se, että samanlaiset on helpompi ryhmitellä ja järjestää takaisin kaappiin. Mutta tämän systeemin huono puoli on se, että jos työ syystä tai toisesta keskytyy, se jää todella pahasti kesken. Jos aika tai into loppuu kesken, seurauksena on valtava kasa tavaraa väärässä paikassa. Pahimmillaan ne tungetaan vain takaisin entistä pahemmassa sekasotkussa.

Siksi hylly kerrallaan on minusta parempi tapa. Siinä tyhjennetään yksi hylly, pyyhitään tai pestään se, ja sen jälkeen käydään tavarat läpi ja karsitaan tarvittaessa. Tämän tavan etuna on, että työ on helppo lopettaa missä tahansa vaiheessa, eikä tavaravuori vaikuta missään vaiheessa ylitsepääsemättömältä. Lopullista järjestystä joutuu ehkä hiukan säätämään siinä vaiheessa, kun karsinta on tehty, mutta se on minusta pieni vaiva.

Olen nyt siis raivannut sekä jääkaapin että kuivakaapit. Jälkimmäisestä tarkempaa raporttia myöhemmin, mutta sanotaan nyt, että tahma on ainakin vihdoinkin poissa…. Ja järjestys on uusi, ja kaiken kaikkiaan ruokakaapit ovat nyt esimerkillisessä järjestyksessä ensimmäistä kertaa historiani aikana.

2 vastausta artikkeliin ”Mistä aloittaa raivaaminen

 1. Mun mielstä aloitta voi ihan mistä vaan, kunhan aloittaa jostakin….
  Jostain luin ohjeen että raivaisi vain niin pienen alueen, että 15 min kerrallaan riittää. Toki näitä 15min pätkiä voi sitten tehdä peräkkäin useampia jos intoa ja aikaa riittää. Jos vaan jaksais tehdä tätä joka päivä olis huusholli aika nopeasti käyty läpi.

  Itse käytin tätä metodia lapsen huoneen raivaamisessa. Otin yhden hyllyn kerrallaan käsittelyyn ja laitoin kännykän hälytyksen soimaan 15 minuutin päähän. Yleensä aika riitti mainiosti. Näitä15 min pätkiä kyllä meni aika monta, ennen kuin koko huone oli siivottu, mutta ainakin huomasin selkeästi, miten paljon saa aikaan vain 15 minuutin ajassa.
  Samaa metodia olen käyttänyt, kun jokin asia tuntuu ylivoimaiselta tehdä, päätän, että teen vaan 15 minuuttia ja sitten lopetan. Yleensä innostun niin, että teen useampia pätkiä putkeen.

  Samantapainen metodi on ”mainoskatkoraivaaminen”. Siinä jotain rajattua aluetta raivataan mainoskatkoa ajan (esim keittiö), sitten jatketaan ohjelman katselua ja taas seuraavalla mainoskatkolla jatketaan.Yhden ohjelman mainoskatkojen aikana ehtii tehdä aika paljon…

  • Joo, tuossa 15 minuutin systeemissä on se hyvä puoli, että raivaamiseen ei ehdi kyllästyä. Toisaalta on ehkä helpompi myös aloittaa, jos tietää että takaraja on 15 minuutin jälkeen. Toiset käyttävät 15 (tai 5 tai 10) minuuttia päivässä siistimiseen, ja sillä systeemillä ei koskaan pääse hirveää kaaosta syntymään, jos vain pitää kiinni siitä että tosiaan joka päivä muistaa sen tietyn hetken omistaa siivoamiselle. Menetelmä toimii hyvin, jos siitä tulee rutiini.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)