Tautituvalta päivää

Arkijärki on taudin kourissa. Ensin se iski lapseen, ja sitten äitiin. (Tämä tuntuu olevan se normikaava minkä tahansa taudin kohdalla.) Täytyy sanoa, että päälle 38° kuumetta vie voimat hyvin tehokkaasti. Tyhjentämätön tiskikone tuntui kohtuuttomalta ponnistukselta, mutta ei auttanut, koska tiskialtaaseen ei enää mahtunut likaisia jemmaan.

Meillä oli vieraita lauantaina, ja etukäteen piti lääkärin kanssa konsultoida, miten sairaan lapsen kanssa tehdään. Saatiin vihreää valoa olla kotona, eikä itselläni ollutkaan mitään oireita tuolloin, lapsikin jo parantumassa. Mutta siitä huolimatta jynssäsin paikkoja jokseenkin raivopäänä käyttäen sekä tolua että apteekin desinfioimisainetta. Asiantuntijan mielestä jälkimmäinen meni jo vähän liiallisuuksiin, mutta halusin minimoida riskit niin hyvin kuin mahdollista. Omat oireet iskivät vuorokausi juhlien jälkeen. Tässä taudin kourissa voikin hieman listata kotioloissa mahdollisia toimenpiteitä, jos tarkoituksena on estää tartunta.

 • Puhtaat käsipyyhkeet, vaihdetaan päivittäin. Käytettyjen pyyhkeiden pesu vähintään 60° lämpötilassa.
 • Huolellinen ja jatkuva käsihygienia. Huomaa, että sormusten alla voi piillä aikamoinen pöpöarmeija.
 • Laitoin vessoihin myös käsidesiä tarjolle, vaikka saippua puhdistaakin tehokkaammin.
 • Erityinen huolellisuus ruoanlaitossa.
 • Jos taloudessa on vaippaikäisiä, käytety vaipat heti tiiviiseen pussiin ja roskikseen. Superhygienia sillä, joka vaippoja vaihtaa. Monet virukset elelevät suolistossa.
 • Edelleen puhtaiden vaatteiden vaihtaminen tiheästi potilaalla.
 • Ennen vieraiden tuloa kävin apteekista saatavalla desinfioimisaineella läpi kaikki ovenkahvat, tuolinkarmit, ovenpielet, WC-pöntön nupit ynnä muut riskialttiit paikat.

Tästä kaikesta huolimatta olen todennut, että tartuntaa lapsesta äitiin on lähes mahdotonta estää. Yllämainituilla systeemeillä olen kyllä onnistunut estämään taudin tarttumisen vanhemmista lapseen. Nämä eivät ole mitään virallisia suosituksia, vaan maalaisjärkisiä toimenpiteitä kotona. Voipi olla, että blogissa vietetään hiljaiseloa hetken aikaa, jotta näistä kuumehöyryistä selviän.

2 vastausta artikkeliin ”Tautituvalta päivää

 1. Toipumista sinne päin, kurjaa kun tauti taittaa vuoteeseen.
  Olen tullut siihen tulokseen, että näiden flunssien ja vatsatautien ”tarttumislogiikka” on ihan mystinen… Joskus taudin saa kun suurinpiirtein käy ulko-ovella kääntymässä ja toisinaan ei saa vaikka oleskelisi tuntikausia sairaan henkilön seurassa ja hoitaisi tätä.
  Oma kokemukseni esim. lasten vatsataudeista on onneksi se, että 90% tautikerroista en ole ko. vatsatautia saanut vaikka lapsi suurinpiirtein oksentaa naamalle. Flunssat ei onneksi minuun myöskään ole tarttuneet kovin helposti. Liekö sitten näiden kolmen lapsen kera hankkinut jo rautaisen vastustuskyvyn kun juuri koskaan en ole sairaana…
  Toki meilläkin käytetään extrahyvää käsihygieniaa kun tautia on perheessä/koulussa liikkeellä, tosin noista käsideseistä en ole oikein innostunut, kunnon saippuapesu on mielestäni paljon tehokkaampaa.
  Paljon auttaa myös se, että ensimmäisenä kotiin tultua pesee kädet, niin ei kaikki työpaikalta, koulusta, kaupasta ym paikoista tulleet pöpöt siirry kotiin. Myös päiväkodissa aikanaan pestiin lasten kädet heti riisumisen jälkeen ennen kuin siirryttiiin eteenpäin. Kokemukseni mukaan toimii.Toki yllä mainitut varotoimet auttaa varsinkin silloin jos perheessä joudutaan ”tautikierteeseen”.

  • Kiitos, nyt ollaan jo voiton puolella! Musta tuntuu, että meillä menee just päinvastoin – mä saan pienimmätkin taudit, joihin mukula sairastuu. Ehkä johtuu huonosta vastustuskyvystä, koska käsiä meilläkin pestään ahkerasti.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)