Kirjastoauto rullaa

Eilisen postauksen kommenttiosastolla kehuttiin kirjastoja, ja sain innoituksen jatkaa samasta aiheesta. Helsingin kaupunginkirjasto on nimittäin mahtava laitos. Ei minulla kyllä ole pahaa sanottavaa mistään muustakaan kirjastosta, jossa olen asioinut niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla. Kirjasto on loistava laitos etenkin, jos tarkoituksena on karsia tai estää liikojen tavaroiden kertymistä.

Tykkään lukemisesta ja ostankin kirjoja monta kertaa vuodessa. Mutta olen tarkkana mitä kirjoja ostan, enkä juurikaan hanki kirjoja heräteostoksina. Sen sijaan kirjastoa käytän oikeastaan joka viikko. Tarkemmin sanottuna kirjastoautoa. Lähimpään kirjastoon ei olisi hirvittävän pitkä matka, mutta nykyisin vaivaudun harvoin paikalle, sillä kirjastoauto pysähtyy käytännöllisesti katsottuna lähes ulko-oven edessä. Systeemi toimii niin, että netin kautta varaan haluamani aineiston suoraan kirjastoautoon. Sitten vain käyn noutamassa sen kun ilmoitus tulee. Hyödynnän nettipalvelua myös lainoja uusiessa ja lopulta käyn palauttamassa kirjat takaisin autoon. Eikä kirjastoautossa tarvitse edes maksaa varausmaksua. Melkein koko prosessin voi hoitaa kotisohvalta käsin.

Viime aikoina olen lainannut myös elokuvia DVD:llä. Ainakin tähän saakka levyt ovat olleet hyvässä kunnossa. Kirjastoautosta – toisin kuin esim. Makuunista – myös löytää sellaisia elokuvia ja tv-sarjoja, joita haluan katsoa. Siis sellaisia vähän vanhempia tuotantoja ja tv-elokuvia.

Lapsen kanssa kirjastoauto on ihana, koska siellä ei tarvitse huolehtia siitä, että jälkikasvu pysyy hiirenhiljaa koko vierailun ajan. Ainakin meidän kirjastoautossa on panostettu nimenomaan lastenkirjoihin.  Autossa käykin paljon eri ikäisiä lapsia, eikä henkilökunta ole heistä moksiskaan. Päin vastoin – pienten lasten kirjat ovat lattian rajassa isoissa laareissa, joista taaperotkin ylettävät valikoimaan.

Tässä systeemissä on kaksi miinusta. Ensimmäinen on se, että kirjastoauto pysähtyy kerran viikossa vain puolen tunnin ajan. Kerran viikossa on sopiva tahti, mutta koska pysähdys on niin lyhyt, pitää olla tarkkana että ehtii paikalle ajoissa. Tosin kerran kun myöhästyin, ystävällinen henkilökunta otti palautettavat kirjat vastaan ikkunasta, vaikka bussi oli jo startannut, enkä joutunut maksamaan sakkoa. Toinen miinus on se, että kirjastossa seikkaileminen ei tietenkään ole mahdollista. Rakastan sitä hyllyjen välissä haahuilua ja löytöjen tekemistä, mutta toisaalta tässä elämänvaiheessa siihen olisi muutenkin todella vähän mahdollisuuksia. Ei minulla oikeasti siis ole mitään valittamista.

Mitä tähän voisi vielä sanoa? Käyttäkää kirjastoja, kirjastot ovat mahtavia paikkoja.

6 vastausta artikkeliin ”Kirjastoauto rullaa

 1. ”Eikä kirjastoautossa tarvitse edes maksaa varausmaksua. Melkein koko prosessin voi hoitaa kotisohvalta käsin.”
  Pitääkö tämä nyt ymmärtää niin että kirjastoautoilla on erivapaus toimittaa aineisto ilman varausmaksua, vai niin että varausmaksu maksetaan esim. nettipankin kautta kotoa?

  • En tiedä erivapauksista mitään, mutta ainakaan Helsingissä kirjastoautot eivät ota varausmaksua. Arvelen, että kyse on siitä, ettei autoissa haluta kuljettaa kassaa mukana, ehkä turvallisuussyistä? Mutta tämä on siis vain oma arvaukseni. Tosin varausmaksu on niin pieni, että pitäisi olla aikamoinen kirjojen tilailija, jotta kirjastoauton käytöstä olisi suurta taloudellista hyötyä. Minulle hyöty on lähinnä siinä, ettei tarvitse etsiä kolikoita mukaan, vaan pärjää pelkällä kirjastokortilla.

   • Hmm, mielenkiintoista. Täytyykin katsoa jos meidän kulmalla Helsinkiä kulkisi myös kirjastoauto. Eihän hyödyn tarvitse olla ”suurta” että se kannattaa, jos tilaa esim. 10 kirjaa tai vaikka levyä kerralla siitä veloitetaan jo 5€ kivijalkakirjastossa, mistä ajan saatossa kertyykin jo suurempi summa.

 2. Luulisin tuon 0.50 € varausmaksun perimättömyyden perustuvan siihen, että kun ei ole lähellä kirjastoa, niin saadaan laajat valikoimat myös kirjastoautojen käyttäjien ulottuville.

  Näin oletan logiikan kulkevan Helsingissä – ”Tasa-arvoa kaupunginosasta riippumatta.” Itsellä olisi kirjastomatka yhteensä 2,8 km kävellen (Google Mapsin mukaan). Ei siis mitenkään ylivoimainen, mutta arvostan kirjastoautoa erittäin korkealle kunnallispalveluiden joukossa.

  Ryöstöjä suunnitteleville: kyllä kirjastoautoissa on kassa mukana, maksan aina käteisellä myöhästymissakot.

  • Juu, looginen selitys tuokin. Jos tosiaan kaikki kirjat pitäisi aina varata kirjastoautoon, niin kyllähän siitä kieltämättä vuositasolla alkaisi hintaa tulla sinänsä ilmaiselle palvelulle. Mutta kirjastoauto on joka tapauksessa mahtava keksintö, ja kirjastojen ylläpitäminen on tärkeää.

 3. Helsingissä jos joka kaupunginosaan perustettaisiin kirjasto, niin ei sekään halpaa puuhaa olisi. Nyt yhdellä kirjastoautolla voidaan teoriassa kattaa 50 kaupunginosaa (10 h / arkipäivä, 5 arkipäivää / viikko) ja palvelutasona mielestäni on riittävä tuo kerran viikossa kotikulmilla 30 minuuttia.
  Jos siinä sitten jätetään aineiston varausmaksu perimättä, niin säästön puolelle kyllä kuitenkin jää kaupungin kannalta.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)