Lisää tilaa? Kiitos ei.

Onko teidän mielestä päältä täytettävä tai sivulta täytettävä kone parempi? Ergonomian kannalta itse kannatan ensimmäistä. Suorin jaloin pohjalle kurottaminen on mielestäni helpompaa kuin lattian rajassa kökkiminen. Lisäksi hyödynnän usein avonaista kantta kuivatustilana. Mutta olen kuullut myös vastakkaisia mielipiteitä. Mihin ryhmään kuulut?

Sivusta täytettävien etu on se, että pesukoneen päällä voi säilyttää tavaroita. Jäin pohtimaan, olisiko lisäsäilytystilasta hyötyä minulle. Ensimmäiseksi sanoisin että totta kai, kuka nyt ei lisää säilytystilaa kaipaisi? Mutta sitten mietin lisää ja aloin epäröidä. Tällä hetkellä kylpyhuoneessa on kaikille tavaroille paikka. Haluaisinko säilyttää siellä jotain lisää? Enpä oikeastaan halua. Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä, ja epäilemättä myös pesukoneen päälle tulisi kasattua kaikenlaista. Mikä puolestaan tarkoittaisi lisää järjestämistä säännöllisin väliajoin, lisää potentiaalista karsittavaa. Kuten tässä kirjoituksessa totesin, meidän huushollissa tasaiset pinnat vetävät erinäistä sälää puoleensa, eikä pesukone varmasti olisi poikkeus.

Mitä enemmän asiaa siis mietin, sitä varmemmin tulin siihen tulokseen, etten oikeastaan halua lisää säilytystilaa pesukoneen muodossa. Kuulostaako ajatus ihan nurinkuriselta? Yleensä kai tilanne on täysin päinvastainen. Mutta vaikka en pyrikään minimalistiseen, superkarsittuun kotiin, en silti halua omistaa tai säilytellä turhaa ylimääräistä. Tämä kaikki siis ratkaisi asian, ja olenkin katsellut vain päältä täytettäviä koneita. Tosin tässä päätöksessä on helppo pysyä myös siksi, että ovi on liian kapea sivusta täytettävälle…

9 vastausta artikkeliin ”Lisää tilaa? Kiitos ei.

 1. Moikka, kommentoin nyt kahta eri kirjoitustasi samalla 🙂 Elikkä en itsekään ole sivustatäytettävän kannalla, koska kaikki ylimääräinen tasotila täyttyy aina jollakin. Jos ei muulla, niin pölyllä…Ja sitten toisekseen. Meiltä hajosi pesukone vuosi sitten keväällä ja päädyttiin sitten päältätäytettävään Whirlpool Green Generation AWECO 9644-koneeseen. Mitat 90x40x60 (korkeus, leveys, syvyys) ja 6 kiloa mahtuu pyykkiä. Maksoi silloin enemmän kuin oli aluksi ajateltu sijoittaa (jotain 750 euroa), mutta tämä ostettiin. Eli löytyy netistä nytkin ja halvin hinta tuli googlettamalla Gigantista eli 599 euroa. Todella tyytyväisiä ollaan. Pidemmät ohjelmat osaavat itse ’päätellä’ tarvittavan veden määrän, mikä säästää vettä ja ohjelmia löytyy joka makuun ja pesutarpeeseen. Saanut hyvät energia- ym. luokitukset. Hiljainenkin vielä.

  • Kiitos vinkistä, minulla on myös hyviä kokemuksia Whirlpoolin pyykkikoneesta. Tuo hiljaisuus on itselleni tärkeä kriteeri, ja siinä tämä nykyinen ei kyllä pärjää kovin hyvin. Tai ehkä se on muuttunut äänekkäämäksi vuosien varrella, tiedä häntä.

 2. Oho, tulipa puuroa! Piti vaan ihan lisätä, ettei tuo ole sponssattu kommentti 😀

 3. ”Sivusta täytettävien etu on se, että pesukoneen päällä voi säilyttää tavaroita.”

  Aivan ehdoton etu. Säilyttäisin siinä kuivausrumpua (ellei alakerran pesutuvassa olisi iso – ja ilmainen – kuivauskone).

  • Ihan hyvä pointti. Tosin meille ei mahdu pesutorni, tai sitten pitäisi rempata koko kylppäri.

 4. Itsekin on alkanut pikkuhiljaa asennoitua asunnossa niin, että säilytystilaa ei ole liian vähän. Mikäli säilytystilat alkavat tuntua puutteellisilta, tavaraa on liikaa. Raivauksen edetessä ahtauden tunne onkin kummasti vähentynyt, ja kaapit väljentyneet. Erilaisten säilytysratkaisujen miettimiseen ja mahduttamiseenkin menee vähemmän aikaa.

  • Olen vähän samoilla linjoilla. Aina välillä on ihan terveellistä kyseenalaistaa, onko säilytystilaa liian vähän vai onko sittenkin vain liikaa tavaraa. Olennaista on säilyttää vain sellaisia tavaroita, joista tykkää ja joita oikeasti tarvitsee.

 5. Meidän pesukoneemme sitten otti lopputilin yllättäen. Olen pähkäillyt, että minkä ihmeen koneen sitä seuraavaksi ostaisi. Monikaan ns. normaalikokoinen kone ei käy meillekään, koska ei mahdu kylpyhuoneen ovesta. Pari kapeampaa mallia löysin, mutta laatu ei vastaa odotuksiani. Niinpä meillä tullaan päätymään Mielen päältä täytettävään koneeseen. Täyttää pienen kylppärin aika tavalla, mutta minkäs teet kun todella hyviä vaihtoehtoja ei ole olemassakaan.

  Laadukkaan, pienen edestä täytettävän pesukoneen olisin valinnut, jos olisin voinut. Meillä nimittäin ei ole kylppärissä laskutilaa kuin vessanpytyn kannella. Päältä täytettävän luukku olisi todennäköisti aina auki ummehtumisen estämiseksi. Minä todella kaipaisin laskutilaa kylppäriin. Usein on tarve väliaikaisesti laskea jotakin kädestään. Pitänee ratkaista asia jollakin muulla tavalla kuin pesukoneen päällystä apuna käyttäen. Siinä onkin lisää mietittävää.

 6. Minullekin päältätäytettävä. En ole koskaan edes harkinnut sivustatäytettävää. Olen ajatellut asian niin, että vaikka tasotilaa usein tarvitaan, ei siinä oikeesti voisi säilyttää mitään kun linkouksen aikana ne kuitenkin todennäköisesti tippuisi. Pesutorni on toki asia erikseen, jos sellaisen saa mahtumaan ja haluaa. Minusta olisi epämukavaa ja -ergonomista kyykkiä koneen ääressä ja nostella painavia pyykkikoreja kyykystä. Päältätäytettävä on minusta just hyvä ja jotenkin kuvittelen sen olevan jopa hippasen turvallisempi koska vesi jää sisään jos se hajoaa (okei, voi toki vuotaa sekin lattialle). Serkkuni nimittäin kerran sai kiskaistua sivustatäytettävän auki kesken pesun (en tajua miten) ja voi sitä siivoa kun pesuvesi räjähti sieltä ulos…

  Tämä asia on kuitenkin selvästi koulukuntakysymys. Eräs kaverini ei voi ollenkaan tajuta miksi minulla on päältätäytettävä… Onneksi jokainen voi valita mieleisensä tässäkin asiassa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)