Lattian kautta koneeseen

”Pyykkikori, kolme lajittelua”. Tällä hakusanalla joku oli päätynyt lukemaan Arkijärkeä, mutta pahoin pelkään, että hän ei löytänyt etsimäänsä. Sain kuitenkin inspiraation kirjoittaa vaihteeksi pyykinpesusta, nyt kun haussa on se uusi konekin.

Systeemi, jolla pyykit lajittelen, on todennäköisesti maailman epähienostunein. Käytössä on yksi siisti, kannellinen pyykkikori (tai siis oikeastaan laatikko), joka sijaitsee makuuhuoneessa. Kaikki pyykit heitetään sinne toinen toistensa perään. Jos liinavaatteita tulee paljon, niin saatan laittaa ne kassiin pyykkikorin viereen lähinnä siksi, että vaatteet mahtuisivat koriin. Varsinainen lajittelu ennen pesua tapahtuu heittelemällä pyykkejä korista lattialle eri kasoihin: mustat, valkoiset, värilliset jne. Korkein kasa voittaa, ja se kannetaan koneeseen. Tosin pyykkiä pestään meillä niin tiuhaan tahtiin, että yleensä etukäteen on jo hyvä arvaus siitä, minkä väristä on eniten likaisena.

Kasa lattialla kuulostaa ehkä vähän karulta, mutta tosiasiassa olen tarkka siitä, mitkä vaatteet päätyvät lopulta yhtä aikaa koneeseen. Värin puolesta erottelen mustat/tummat, valkoiset ja kirjavat. Silloin tällöin saatan pestä koko koneellisen punaista, etenkin jos joukossa on uusia vaatteita, joista voi päästä väriä. Vaatteet menevät yleensä 40 asteen pesuun. Liinavaatteet ja pyyhkeet pesen vähintään 60 asteessa, mutta aina välillä laitan ne 90° pesuun. Jos vaatteissa on pelkkää puuvillaa, nekin on hyvä pyöräyttää 60° ohjelmalla silloin tällöin.

Tässä nykyisessä lajittelussa on kaksi erittäin hyvää puolta. Ensimmäinen on se, että likaisen pyykin säilyttäminen vie minimaalisen tilan. Toinen on se, että kenenkään ei tarvitse vaivata päätään sillä, mihin laatikkoon mikäkin vaate kuuluu. Jos minulla olisi käytössä tilava kodinhoitohuone, niin sitten varmaankin olisi mielekästä kehittää lajitteluakin vähän tyylikkäämmäksi. Mutta hei – jos tämäkin toimii, niin miksi suotta ruveta korjailemaan!

4 vastausta artikkeliin ”Lattian kautta koneeseen

 1. Meillä on periaatteessa sama systeemi likapyykin säilytyksessä: liinavaatteet omassa kopassaan ja sitten ne muut pyykit toisaalla.

  Tarkempi säilytyslajittelu on turhaa, koska sitä mukauttaa pyykin määrän mukaan lopullista konekohtaista lajittelua, esim. kalsarit pesen omana koneenaan jos niitä tulee täysi kone – muuten sukkien kanssa.

  Pärjäsin kymmeniä vuosia kahteen ohjelmaan lajittelulla omien vaatteideni suhteen:
  – tumma 60 astetta
  – valkoinen 60 astetta
  (- ja liinavaatteet omanaan 60 asteessa ja tyynyt 90 astetta)

  Tänä vuonna ostin 2 kpl strech tms venyviä vanuvia mukavia housuja, ja niitä olen pessyt pesuohjeen mukaisesti 40 asteessa (eli ”tumma 40 astetta”).

  En muuten usko hikoiltavien tai muuten oikeasti likaantuvien vaatteiden pesuun 40 asteessa, ei ne vaatteet oikeasti olleet likaiset jos ne tulivat puhtaaksi – olivat tuuletuksen tai korkeintaan huuhtelun tarpeessa.

  Vaimon vaatteisiin en koske, kysyn kyllä aina jos haluaa heittää jotain omiin pyykkeihini.

  Ja sitten vielä OT se pesuaineen annostelu: kuinka moni oikeasti mittaa ja mittaa oikein vedenkovuuden mukaan…

  • Likaa on moneen lähtöön. Lapsella menee vaatekerta päivässä pyykkiin (vähintään), mutta 40° riittää yleensä. Lika on tuolloin useimmiten ruokaa, juomaa, tai jotain lattialta nuohottua pölyä tai hiekkaa.

   Minä kyllä annostelen vedenkovuuden mukaan, ja mittaan pesupalloon juuri sen verran kuin ohjeissa sanotaan.

 2. Lajitteluun käytettävien pyykkikorien kannattaa vastata tilavuudeltaan pyykinpesukonetta. Kun jonkin pyykkityypin kori tulee täyteen, sitä on tarpeeksi pesua varten.Jos on kiire saada joku vaate puhtaaksi, tarvittaessa voi napata täydennystä toisesta soveltuvasta korista. Ison korin voi osioida.

  • Tämä on hyvä vinkki, jos vain tilaa riittää isolle/monelle pyykkikorille. Meillä ei sitä tähän tarkoitukseen ole, joten lattian kautta mennään edelleen… 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)