Tukossa

Äh. En ole ihan varma miten tässä on päässyt käymään näin. Menin pari päivää sitten vinttiin etsimään pari tavaraa ja havahduin siihen kiistattomaan tosiasiaan, että vintti on umpitäynnä. Siis niin täynnä, että siellä hädin tuskin mahtuu kulkemaan ja kääntymään, tavaroita on vaikea löytää ja lattia on täynnä röykkiöitä. Olinkin sopivasti juuri äskettäin selostanut webinaarissa, miten suuret tavaramäärät näkyvät siinä, että kaikki varastotilat ovat niin täynnä ettei niihin enää mahdu uutta säilytettävää ja sen vuoksi tavarat alkavat pursuilla oleskelutiloihin. No juu. Positiivista tässä on se, ettei kukaan ainakaan erehdy vahingossa kuvittelemaan, että blogin kirjoittajalla olisi täydellinen koti…

Vinttikomero on suorakaiteen muotoinen. Leveyttä on ehkä 1,5 metriä ja pituutta arviolta 4 metriä. Lattiapinta-alaa on siten noin 6 neliötä. Suunnilleen puolessa välissä katto alkaa viettää, niin että täysi korkeus on vain osassa koppia. Vintissä on kolme tavallista, siistiä kaappia (ne olivat huoneistossa kun muutimme, ja ne siirrettiin tarpeettomina vintille), joissa kahdessa on hyllyt ja yhdessä vaatetanko. Kyseessä on siis kaikilla mittareilla äärimmäisen tavallinen vinttikomero.

Täydellistä inventaariota odotellessa listaan tähän ne tavarat, jotka varmuudella tiedän vintissä olevan. Ensimmäinen kaappi on fiksusti täytetty, siellä majailee joulukoristeet ja mehumaija. Toisessa kaapissa on talvitakit. Kolmas sen sijaan on täynnä paperia. Mitä paperia – en tiedä. Ainakin vanhoja opiskelumateriaaleja, mutta varmasti paljon muutakin. Sen lisäksi siellä on epämääräistä rojua, käsittääkseni lähinnä muille kuuluvia tunnepitoisia tavaroita, joita en ole saanut heittää pois. Kaappien päälle on pinottu astioiden alkuperäislaatikoita. Olen kirjoittanut tarkemmin täällä, miksi niitä säästelen. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että pinot hipovat kattoa, ja sieltä meinaa jatkuvasti tipahtaa jotain päähän.

Kaapit ovat ihan paikallaan, ja ne moninkertaistavat vinttikomeron vetoisuuden. Varsinainen ongelma on kaikki ne tavarat, jotka ovat tällä hetkellä lattioilla tukkimassa tilan. Sieltä löytyy lukuisia matkalaukkuja, metritolkulla vanhaa lundiaa, asunnosta poistettuja ovia ja muutamia pahvilaatikoita. Sitten on puutarhatuoleja, käytöstä poistettuja leluja ja niitä iänikuisia pakkausmateriaaleja. Ja kaiken seassa seikkailee erinäisiä epämääräisiä tavaroita: koripallo, lasten haalareita, naulakko, vanha kenkähylly ja niin edelleen…

Luulisin, että tilanne on varsin tyypillinen. Se on myös päässyt kehittymään vähitellen. Aluksi kaikki oli ihan hyvässä järjestyksessä ja väljästi, mutta sitten tavaraa on ruvennut kertymään. Koska oikeastaan mitään ei ole heitetty pois, tila on vain vähentynyt. Kunnes nyt ollaan siinä pisteessä, että asialle on tehtävä jotain. Tai oikeastaan ei sille varmaan olisi pakko tehdä yhtään mitään, mutta tilanne ärsyttää minua. Ensinnäkään en halua säilytellä tavaroita, jotka ovat tarpeettomia, arvottomia ja pahimmassa tapauksessa käyttökelvottomia. Keksin varmasti niille neliöille parempaakin käyttöä. Toiseksi inhoan sitä, että en helposti löydä etsimääni. Sen sijaan tykkään siitä, että tiedän missä kaikki tavarat ovat, ja pääsen niiden luokse helposti.

Näyttää siltä, että tästä on tulossa samanlainen projekti, kuin taannoinen arkistointiprojektini oli (tsekkaa kategorioista ”arkistointi”, niin löydät aiheeseen liittyvät postaukset). Tässä tosin menee varmasti kauemmin. No, lähtöpiste on nyt ainakin selvillä.

6 vastausta artikkeliin ”Tukossa

 1. Voi ullakkokomeroita! Meillä hylly/kaappitilaa olemattoman suunnittelun ja tuon hankalan vinon katon takia todella huonosti ja olen päätynyt säilyttämään esim. kausivaatteita tyhjiöpusseissa pinossa, jotka sitten valahtelevat ympäriinsä kun sieltä jotain koittaa hakea… Ihanuutta on sekin, että ullakolle pääsee sisälle pölyt ja lumet, joten tavarat tuskin pysyvät hyvässä kunnossa, ellen asialle tee jotain hyvin pian. Koko ajatus on kuitenkin hurjan epähoukutteleva. Ehkä vielä esimerkistäsi innostun!

  Malttaisitko kuvittaa tätä projektia? Etenkin jos keksit, miten parhaiten hyödyntää vinon katon alapuolista tilaa. Meillä siellä on vielä lattian tasalla palkki, eli minkäänlaista säilytyskalustetta ei saa kopin takaseinään kiinni…

  • Kuulostaa varsinaiselta ongelmavintiltä! Pääsisinpä paikan päälle ideoimaan 🙂 Kunnon säilytyslaatikot ovat olennaisessa roolissa, jottei kosteus ja pöly tee tuhojaan. Huomasitko, että Kaisaniemen uudessa Kodin 1 -liikkeessä on muovilaatikot avajaistarjouksessa? En tiedä onko niitä siellä vielä mutta hinta ei päätä huimannut. Tarjous on kai tämän viikon loppuun voimassa.

   Omaa projektia voisin kuvittaakin. Kunhan pääsen siinä vauhtiin. Stay tuned 🙂

   • Voi kyllä – ongelmaullakkojen aatelia… Täytyy harkita ilkeäisinkö sitä sinulle näyttää. Tällä hetkellä lähinnä harkitsen, voisiko asunnon numeron päälle liimata tarran, etteivät naapurit arvaa, kenen komero se on ;-).

    Tarjous meni minulta ihan ohi. Kiitos kuitenkin vinkistä! Käyn kurkkaamassa, olisiko niitä vielä ja mihin hintaan. Ongelmana on ollut myös daiju hylly, jonka hyllyvälejä ei saa muutettua + siihen sopimattomat laatikot.

    Tähän lisäisin huokaushymiön, jos sellainen olisi olemassa.

    Jään odottamaan väliaikatietoja projektin etenemisestä! Go Girl!

    • Mä näen tässä yhden positiivisen seikan: kukaan ei halua varastaa teidän vintistä mitään, koska se näyttää niin sotkuiselta… 🙂 Tämä on muuten kokeiltu keino. Manskulla asuessamme pidettiin vinttikomero aina tarkoituksella kauheassa kunnossa. Vinttiin murtauduttiin säännöllisin väliajoin mutta meiltä ei koskaan viety mitään. Varkaat varmaan arvelivat, että tuossa romuläjässä ei ole mitään arvokasta. Saattoi siellä olla, mutta ne olivat roinan alla piilossa 😉

 2. Huomatkaa, että vintti kannattaa hoitaa ennen pakkasia keväällä tai syksyllä, koska kesällä on usein tukahduttavan kuumaa ja talvella pakkasasteita. Nyt olisi aika otollinen aika…

  • Joo, anonyymi on oikeassa. Viimeksi vintissä vieraillessani siellä oli vielä aika kuuma. Tänä viikonloppuna voisi olla otollisempi aika. Liian kylmässäkään ei ole kiva raivata.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)