Pikku Kööpenhamina

Museokadulla Helsingissä sijaitsee hauska pieni lastenvaateliike, Little Copenhagen, jossa vierailin viime viikolla. Tarina kertoo, että idea kaupan perustamiseen syntyi pari vuotta sitten Kööpenhaminassa, ja siitä nimi. Jos etsii markettien ja tavaratalojen valikoimasta poikkeavia kauniita lastenvaatteita, tämä kauppa on hyvä kohde. Mutta Little Copenhagen erottuu muista myös siinä, että uusien vaatteiden lisäksi liikkeessä toteutetaan sekä kierrätystä että käsityötä todella hienosti.

Kaupan omistajat Kaisa ja Jenni (kaimani, en siis minä itse) suunnittelevat omaa lastenvaatemallistoaan, jota liikkeessä myydään. Ensimmäiset vuodet he myös ompelivat itse, mutta kysynnän kasvaessa ompelun hoitaa nykyisin sitä varten palkattu ammattilainen. Vaatteet valmistetaan edelleen Suomessa – tarkemmin sanottuna myymälän omassa ompelunurkkauksessa. Asiakkaat voivat katsella, kuinka uudet vaatteet valmistuvat.

Itse ihastuin ideaan kierrätysvaatteista. Puhkikuluneet farkut voidaan lyhentää shortseiksi tai muuntaa rimpsumekoksi. Asiakas voi tuoda mukanaan lapsen lempivaatteen, ja liikkeessä mietitään mitä uutta siitä voisi vielä tehdä. Lastenvaatteita on tehty myös mm. vanhoista lakanoista ja miesten paidoista.

Kierrätys konkretisoituu myös second hand -osastolla. Liikkeeseen voi tuoda lasten pieneksi jääneitä vaatteita myyntiin. Jos käytetty vaate ei mene kaupaksi, voi omistaja halutessaan luovuttaa sen hyväntekeväisyyteen. Little Copenhagen toimittaa käytetyt vaatteet eteenpäin Venäjän ja Balttian lastenkoteihin. Systeemi on mielestäni loistava! Vaatteista pääsee halutessaan kokonaan eroon, ja silti tietää niiden menevän tarpeeseen.

Vaikka kirjoitankin välillä kriittiseen sävyyn erilaisista tuoteista ja kuluttajakokemuksista, pitää kiitostakin antaa aina kun siihen on aihetta. Arvostan suuresti ihmisiä, jotka tarttuvat tuumasta toimeen ja toteuttavat omia unelmiaan, kaiken päälle vielä kestävää kehitystä ajatellen. Siksi mainostan hyvillä mielin: tänään Taiteiden yönä liike on auki aamu kymmenestä klo 21.00 asti. Liikkeen nettisivut ja verkkokauppa löytyy täältä.

2 vastausta artikkeliin ”Pikku Kööpenhamina

  1. Ihan mahtava konsepti! Suosittelen varmasti kaikille ystävilleni, joilla on pieniä lapsia! 🙂

    • Joo, ja kauppa on viehko. Sieltä saa muutakin kuin vaatteita – oli jonkin verran leluja, lahjatavaroita jne. Ai niin, ja sinne voi mennä muksun kanssa koska siellä on lapsille leikkinurkkaus! Tätä ominaisuutta en osannut arvostaa, ennen kuin aloin shoppailla alaikäisten kanssa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)