Mankeloinnista marjapuskiin

Poimin eilen reilut 20 litraa viinimarjoja. Toissapäivänä mankeloin taloyhtiön pesutuvassa kolme paria lakanoita. Puskassa istuessani tuli mieleen, että nykyisin tykkään tämän tyyppisistä velvollisuuksista. Kotitöiden tekemisessä on jotain suorastaan meditatiivista. Ne eivät vaadi hirveästi aivotyötä ja ajatus saa juosta vapaana. Samalla kuitenkin työ edistyy, ja näkee kättensä jäljen. Yhdistelmä on oikein miellyttävä.

Tätä ajatusta pohtiessa tuli mieleen, miksi en tietoisesti yrittäisi suhtautua muihinkin velvollisuuksiin samalla tavalla. Jostain syystä keittiön siivoaminen on minusta aina ollut ankeaa, mutta voisin yrittää vaihteeksi tätä meditaationäkökulmaa. Voisiko siivoaminen olla tapa nollata ajatukset? Ehkä tämä on toiveajattelua, mutta ainahan voi yrittää.

Raivaamiseen tätä tuskin voi kuitenkaan soveltaa. Se vaatii nimittäin keskittymistä ja jatkuvaa päätöksentekoa. Mieli lepää vasta järjestettyä kaappia katsellessa.

5 vastausta artikkeliin ”Mankeloinnista marjapuskiin

 1. Tuo meditaationäkökulma toimii yllättävän hyvin kaikenlaisissa kotitöissä. Tai itse asiassa kaikessa mitä tekee. Kun olen oppinut olemaan paremmin läsnä kaikessa mitä teen, niin olen samalla oppinut nauttimaan kaikenlaisesta tekemisestä. Niistäkin asioista, jotka ennen olivat ankeita. Kun keskittyy täysillä siihen mitä tekee, eikä suorita jotakin vain pakollisena välivaiheena ennen jotain mukavampaa tekemistä, niin tekeminen on yllättävän rentouttavaa ja mukavaa.

  Mielestäni siivoamalla voi siis nollata ajatukset. 🙂

  • Siivoaminen (esim. imurointi tai silittäminen) on minustakin hyvää tapa nollata ajatukset. Ehkä se keittiön siivoaminen ei ole toiminut samalla tavalla, koska siinä ei tavallaan tee vain yhtä asiaa, vaan on monta pientä osaa. Ehkä minulle sopii meditointia varten paremmin joku sellainen työ, jossa sama asia toistuu monta kertaa suunnilleen samanlaisena 🙂

   Editoin muuten äsken yllä olevasta postauksesta useampia kirjoitusvirheitä. Kännykästä päivittäminen ei näköjään ole paras tapa ylläpitää blogia.

 2. Umpitylsässä perussiivoamisessa alkoholi myös auttaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelit: yksi seinä ja yksi lasi valkoviiniä, toinen seinä ja toinen lasi valkoviiniä…

  • Ai pysyykö se yhdessä lasissa per seinä 😉 😉 No, systeeminsä kullakin…

 3. Kuka houkuttelee itsensä tylsiin hommiin milläkin. Alkoholilla en saa itseäni liikkeelle, mutta vastaavaa olen kyllä joskus toteuttanut. Olin joskus koukussa erääseen nettipeliin. Tein siis tylsää siivoushommaa vartin, ja sitten ”sain” pelata yhden erän.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)