Magneettimittari

Törmäsin todella kiehtovaan tutkimukseen. Kalifornialaisessa UCLA:n yliopistossa seurattiin monen vuoden ajan 32 keskiluokkaisen lapsiperheen elämää. Seuranta oli todella intensiivistä, perheiden elämä otettiin lähestulkoon kirjaimellisesti suurennuslasin alle. Vuosien tutkimustyön tuloksena on syväluotaavaa analyysiä siitä, miten amerikkalainen keskiluokka käyttää aikansa ja rahansa – ja mitä he omistavat. Yksi johtopäätös oli yli muiden: tavaraa on paljon ja sitä tulee koko ajan lisää.

Tutkijat tekivät  yhden merkillisen havainnon: jääkaapin ovessa oleva määrä tavaraa korreloi suoraan sen kanssa, miten paljon tavaraa kyseisestä taloudesta muuten löytyi. Mitä suurempi pinta-ala ovesta oli magneettien, muistilappujen, piirustusten, lukujärjestysten ja ties minkä kaman peitossa, sitä suuremmasta ”roinatoleranssista” se kertoi. Tutkimuksen mukaan keskiluokkaisen amerikkalaisen jääkappin ovessa on noin 52 erillistä objektia. Huipputapauksessa jääkaappia peitti 166 kappaletta kaikenlaisia asioita, eikä oven pinta-ala enää riittänyt, vaan magneetit olivat levinneet myös jääkapin seinustalle.

Olisipa hauska tietää, miten asia on Suomessa! Puhtaasti fiilispohjalta arvioiden sanoisin, että tulokset olisivat luultavasti hyvin samansuuntaisia. Meidän jääkaapin ovessa on tällä hetkellä kaksi magneettia. Niillä oveen on kiinnitetty yksi postikortti ja kaksi piirustusta. Yhteensä viisi esinettä, eli noin 10% amerikkalaisesta keskiarvosta. Tuntuu siltä, että määrä korreloi muun roinan kanssa varsin hyvin. Toisaalta tähän vaikuttaa se, että olen tietoisesti välttänyt kasaamasta kaapin oveen tätä enempää tavaroita. Nämäkin esineet siirtyvät ajan myötä muihin arkistoihin, ja oveen tulee jotain muuta.

Jääkaappi on kätevä paikka säilöä informaatiota, jonka haluaa olla jatkuvasti esillä. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että useimmiten informaatio oli vanhentunutta. Vanhoja listoja ei siis ollut otettu pois, vaan niiden päälle oli vain kiinnitetty uusia. Jos kaipaa keittiöönsä visuaalista selkeyttä, jääkaapin ovi on siis hyvä paikka aloittaa. Ainakin jos tätä tutkimusta on uskominen.

Tässä linkki artikkeliin, jossa kerrotaan tutkimuksesta enemmän (englanniksi).

5 vastausta artikkeliin ”Magneettimittari

  1. Mielenkiintoinen tutkimustulos! Meillä se ei kuitenkaan ihan suoraan päde: Jääkaappimme ovessa on pysyvästi 3 satsia erilaisia magneettirunomagneetteja ynnä 18 muuta magneettia. Niiden lisäksi ovessa on aina liuta viime aikoina saamiamme postikortteja sekä jotain lehdestä leikattuja hauskoja juttuja tai sarjakuvia tai vastaavaa. Meillä on kuitenkin kohtuullisen vähän tavaraa, koska inhoan suunnattomasti turhaa roinaa ja olen – vaikka itse sanonkin – aikas hyvä hankkiutumaan siitä eroon. Joissain kaapeistamme on jopa tyhjää tilaa! Toisaalta meillä ei asu lapsia, vaan kaksi aikuista ja kissa, joten erilainen tulos voi johtua siitäkin.

    • Hauskaa kuulla muidenkin jääkaapeista! Erityisesti oli mielenkiintoista kuulla vastakkaisesta näkemyksestä. Itseäni hämmästytti suuresti tuo korrelaatio, siitä sain inspiraation tähän postaukseen. Tutkimuksen otos oli tietenkin niin pieni, ettei siitä voi vetää kaikenkattavia johtopäätöksiä, ja kulttuurisetkin seikat on otettava huomioon. Miestiskelin myös sitä, että kyse on visuaalisesta seikasta. Toisen silmää miellyttää runsaus, toisen taas minimalismi. Tosin sen luulisi jollain tavalla liittyvän tavaroiden määrään myös. Ja minullekin tuli mieleen nuo runomagneetit – mitenhän ne pitäisi laskea? Kaikki palat erikseen vai onko yksi runo yksi objekti… Meillä ei niitä ole, mutta olen monesti harkinnut ostavani.

  2. Itse olen vuosia sitten siirtynyt ostamaan muistoesineroinan sijaan itselleni magneetteja muistoksi eri reissuista – ne kun eivät jää pyörimään hyllyjen reunoille, tai kerää pölyä. Jääkaapin ovi taitaakin olla meillä täydempi kuin moni muu paikka. Eräänlainen piristävä muistoseinä, joka rajoittaa matkamuistot kätevästi yhteen osoitteeseen. Itse en siis täysin allekirjoittaisi tutkimusta – ennen jääkapin oven täyttymistä meillä oli huomattavasti kamalampi kaaos etenkin kirjahyllyissä 😉

    • Meillä on osin sama systeemi: jääkaapin ovessa on 9 magneettia, joista 7 on matkamuistoja.

      Muuten matkamuistot ovat meillä hyötykamaa: esim. Malmöstä 3 dl mittakippo missä on desien lisäksi cup- ja oz-mitat, jos vaikka innostuisi leipomaan jenkkiläisittäin…

  3. Päivitysilmoitus: 35. Lapsiperheen tavarapaljouden ongelmia | 365morelife

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)