Koiperhosten karkotus

Koit rakastavat: villaa, pimeää, lämmintä, kosteaa ja likaista.

Koit vihaavat: tekokuituja, aurinkoa, pakkasta, kuumaa, koimyrkkyjä.

Laita kesä/talvisäilöön vain puhtaita, tuuletettuja vaatteita. Koit innostuvat ihmisperäisestä hilseestä, joten puhtaus on tärkeää. Pakkaa vaatteet mahdollisimman ilmatiiviisti, mieluiten muovilaatikoihin tai vakuumiin meneviin pukupusseihin. Yleensä koit käyvät ensimmäiseksi käsiksi juuri niihin arvokkaimpiin luonnonkuituihin, etenkin villaan, joten erityisesti niiden pakkaaminen huolella kannattaa. Setripuun sanotaan karkottavan koita, samoin laventelin. Jotkut väittävät myös kumin hajun karkottavan koit – en osaa sanoa pitääkö tämä paikkansa. Kaupoista saa myös ”koipalloja”, toisin sanoen koit karkoittamaan suunniteltuja täsmämyrkkyjä.

Jos koit ovat päässeet valloilleen, ehjät vaatteet kannattaa käsitellä niin, että toukat kuolevat. Koit eivät kestä suoraa auringon paistetta, joten kauniina päivänä vaatteet voi viedä ulos, ja kylvettää auringossa huolellisesti joka puolelta. Koit kuolevat myös kuumassa saunassa (80°C). Jos saunotat vaatteet, levittele ne ilmavasti ja pidä kuumassa muutama tunti. Toinen vaihtoehto on pitää vaatteita yli -25 asteen pakkasessa viikon ajan.

Olennaista on tuhota koiden alkukoti, jotta niistä pääsee eroon. Koit saattavat pesiytyä myös esim. villamattoon tai vanhojen huonekalujen pehmusteisiin, joten esimerkiksi vintissä on hyvä tarkistaa kaikki mahdolliset pesäpaikat.

Kuva ja lisätietoa täältä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)