Ostajan anatomiaa

Yliostajat tykkäävät kierrellä kaupoissa ja shoppailla. He innostuvat ota 3 maksa 2 -tarjouksista, ja heistä on hauskaa tehdä löytöjä. Yliostaja ostaa usein pahan päivän varalle. Jos yliostaja näkee kivan tavaran, hän ostaa sen vaikka sillä hetkellä sille ei olisikaan mitään käyttöä. Tämän seurauksena yliostajalla on aina ylimääräisiä varastoja kotonaan. Kääntöpuolena tavaroita voi olla liikaakin, ruokaa ehtii pilaantua ennen kuin se käytetään ja välillä yliostaja ostaa hankkii vahingossa uudelleen tavaroita jotka jo omistaa.

Aliostajat eivät pidä shoppailusta. He eivät halua ostaa liikaa, joten valitsevat aina kahdesta pakkausesta pienemmän. Aliostajilla ei ole ylimääräisiä varastoja kotonaan, mutta toisaalta välillä käy niin, että kesken kokkailun huomaa, ettei kaapissa olekaan kaikkea tarvittavaa, tai että WC-paperi on lopussa. Itseasiassa aliostajat joutuvat käymään jopa useammin kaupassa kuin haluaisivat juuri siksi, ettei varastoja ole.

Itse olen aliostaja, joka yrittää päästä taipumuksestaan yli. On nimittäin erittäin järkevää pitää varastossa tiettyjä päivittäistavaroita (sanoiko joku vessapaperi?) ja niiden kohdalla hyödyntää tarjouksia. Olen se tyyppi, joka ostaa aina pienemmän paketin ja harmittelee sitten, kun se loppui niin pian. Kuitenkin monien joka päivä tarvittavien tuotteiden kohdalla on järkevää pitää yllä sen kokoista varastoa, mihin tila antaa periksi. Siinä missä yliostaja shoppailee liikaa ja täyttää kaappejaan tarpeettomallakin, aliostaja voisi helpottaa elämäänsä ostamalla kerralla vähän enemmän.

Ei siis voi suoralta kädeltä sanoa, että toinen tapa olisi parempi tai huonompi kuin toinen. Kyse on myös henkilökohtaisista mieltymyksistä. Joku tuntee olonsa mukavan turvalliseksi, kun jääkaappi on aina täynnä, eikä saippua tai shampoo pääse koskaan loppumaan kesken. Joku toinen taas ahdistuu ylimääräisestä tavarasta hyllyillään. Se, missä kultainen keskitie sitten kulkee, riippuu itse kunkin mielenlaadusta, mutta etenkin säilytystiloista.

Inspiraation tähän postaukseen sain Gretchen Rubinin The Happiness Project -kirjasta, jossa hän pohtii muun muassa sitä, miten ostaminen vaikuttaa onnellisuuteen. Gretchen on muuten vakuuttunut siitä, että rojujen raivaaminen tekee ihmisen onnellisemmaksi. Joskus se varmasti tekee onnellisemmaksikin, mutta varmuudella se ainakin helpottaa elämää ja lisää asumismukavuutta.

Yksi vastaus artikkeliin ”Ostajan anatomiaa

  1. Päivitysilmoitus: Alennusmyynneissä ilman ahdistusta | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)