Pitäiskö tää säästää?

Vaatekaappia raivatessa joutuu kysymään itseltään monta kertaa, pitäisikö joku vaate säilyttää vai panna pois. Alla muutamia hyviä syitä hyvien huomioiden kera.

En ole käyttänyt sitä yli kahteen vuoteen. Periaatteessa hyvä nyrkkisääntö, kunhan ottaa huomioon vaatteen erityisominaisuudet. Iltapuvuille/frakille ei välttämättä tule käyttöä joka vuosi, mutta silloin tällöin kyllä. Jos tulevaisuudessa on todennäköistä, että käyttöä vielä löytyy, kannattaa säästää. Joitain vaatekappaleita voi myös säästää muistoina, kunhan niiden kokonaismäärä ei kasva suhteettoman suureksi. Jos taas kyseessä on tavallinen t-paita, jota ei ole pitkiin aikoihin käyttänyt, siitä kannattaa luopua. Syy löytyy yleensä alla olevasta listasta.

En pidä tästä enää. Erittäin hyvä syy laittaa vaate kierrätykseen. Jos se ei miellytä silmää, sitä tuskin laittaa päällensä.

Vaate on liian pieni (tai iso), vaate istuu huonosti. Tässä kohtaa järki käteen. Moni pitää kaapissaan tavoitevaatteita, joihin on tarkoitus mahtua laihduttamisen jälkeen. Mutta kuinka kauan ne ovat kaapissa olleet? Millä todennäköisyydellä mahdut niihin puolen vuoden päästä? Mielestäni fiksumpaa on laittaa suosiolla väärän kokoiset vaatteet pois ja hankkia uutta ja istuvaa tilalle, kuin hautoa kaapissa vuositolkulla vanhoja vaatteita. Pahimmillaan niiden olemassaolo ahdistaa, ja parhaimmillaankin ne vievät turhaa tilaa. Entä ovatko ne enää käyttökelpoisia siinä vaiheessa kun taivoitepaino on saavutettu, vai auttamattoman vanhentuneita? Poikkeuksena tästä muutama erikoistilanne kuten raskaus tai sairaus, jonka jälkeen on realistista olettaa päätyvänsä samaan kokoon kuin ennenkin. Huonosti istuvat mutta muuten hyvät vaatteet kannattaa kierrättää. Joku hieman erimuotoinen ihminen voi tehdä löydön.

Vaate on kulahtanut, rikki, nuhjuinen, pysyvästi tahraantunut… Kaikki edellä mainitut ovat hyviä syitä poistaa vaate aktiivikäytöstä. Tästä päästään kierrätyksen haasteisiin. Jos vaate on niin käytetyn näköinen ettet itse sitä halua pitää, hyvä arvaus on ettei kukaan muukaan halua. Kulahtaneet verkkarit voi käyttää loppuun mökillä halonhakkuutalkoissa. Virahtaneilla alusvaatteilla ei kukaan tee mitään. Jos vaatteen funktionaaliset ominaisuudet eivät enää toimi, on parempi heittää se roskiin. Jos esim. joustavaksi tarkoitetun vaatteen elastaani on kuolettunut, sillä ei tee enää mitään. Arvioi korjaustarpeet realistisesti. Voiko vaatetta ylipäätään korjata? Jos voi, aiotko todella tehdä asialle jotain? Jos korjausta vailla oleva vaate on pyörinyt kaapissa jo pari vuotta, on melko todennäköistä ettet tule tekemään sille mitään jatkossakaan. Jos taas huomaat vian vasta nyt ja osaat sen korjata, hoida homma kuntoon ja laita vaate takaisin kaappiin.

 

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)