Niitä on kaksi mutta toinen ei toimi

Ylimääräiselle roinalle on lukuisia syitä. Yksi niistä on ns. kaksoiskappaleiden syndrooma. Se tarkoittaa sitä, että samanlaisia tai lähes samanlaisia tavaroita löytyy talosta kaksi tai useampia kappaleita.

Mistä niitä kaksoiskappaleita sitten kertyy? Kaava on yleensä tämä: ensin on esine, joka on kiva ja hyödyllinen. Sitten ko. esine alkaa ahkeran käytön myötä rapistua. Saattaa olla, että se menee jopa rikki. Niinpä tilalle hankitaan uusi. Se otetaan heti käyttöön. Entä mitä tapahtuu sille vanhalle? No se tietysti tungetaan jonnekin kaapinnurkkaan tai laatikon perälle. Miksi? Koska sitähän voi vielä tarvita! Jos se uusi yllättäen hajoaisi, on hyvä olla vanha varalla. Tai jos niitä joskus tarvittaisiin kahta yhtä aikaa. Tai ehkä joku muu vielä tarvitsee, säästetään varmuuden vuoksi. Sitäpaitsi eihän se ole vielä kokonaan rikki, voihan sitä melkein käyttää! Ja jos totta puhutaan, en edes tiedä mihin jätteeseen se kuuluu…

Ja niin edelleen.

Tällä menetelmällä meille kertyy mm. rikkinäistä elektroniikkaa, pilalle menneitä kattiloita ja epämääräisiä työkaluja. Yhteistä näille kaksoiskappaleille on, että niitä ei tarvita eikä käytetä, ne vievät tilaa mutta niistä ei osata päästää irti. Viime kädessä kyse on yleensä siitä, että tavarasta ei syystä tai toisesta raatsita luopua (”Se oli uutena tosi kallis!”), tai sitten ei tiedetä miten siitä pääsisi kunniallisesti eroon. Näin on usein mm. rikkinäisten sähkölaitteiden ja elektroniikan kanssa. (VINKKI: Sähkölaitteita otetaan vastaan esim. pääkaupunkiseudulla Sortti-asemilla.)

Ylimääräisistä ja rikkinäisistä ”varatavaroista” eroon hankkiutuminen tuo kaappeihin lisää tilaa. Samalla vapautuu energiaa, kun ei tarvitse enää miettiä, mitä tuollakin romulla tekisi.

Mitä tavaroita sinulta löytyy tuplana?

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)