Kuka pelkää valkeita seiniä?

Välillä ihmisillä on harhaluulo siitä, että jos kodista raivaa ylimääräistä tavaraa, siitä tulee steriili ja kolkko. Vaikka sisustuslehtien sivuilta näin voisi joskus päätellä, todellisuus on totta kai toinen.

Ensinnäkin meillä kaikilla on omat mieltymyksemme, jotka eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Tavaroiden karsiminen ja organisointi tarkoittaa ihmisille eri asioita. Joku vetää kerralla koko vaatekaappinsa tyhjäksi jättäen sinne tyytyväisenä kolmet housut ja kaksi paitaa. Toinen karsii liian suureksi paisunutta kermanekkakokoelmaansa hitaasti ja harkiten. Jokainen toimii omista lähtökohdistaan käsin, eikä omaa projektia ole syytä verrata naapurin vastaavaan.

Samaan tapaan jokainen toteuttaa kodissaan omia makumieltymyksiään. Kodin ei tarvitse olla minimalistinen ollakseen siisti. Eikä seinien ei tarvitse olla valkoiset eikä yleisvärityksen harmaankalpea, vaikka koti olisikin minimalistinen. Viihtyisyys syntyy siitä, että ympäröivät esineet ovat omasta mielestä kauniita, tarpeellisia ja hyvää mieltä tuottavia.

Seuraavassa hyviä syitä harkita tavarasta luopumista, olipa tyyli mikä tahansa.

  • se on ruma
  • se on rikki
  • se on tarpeeton
  • säilytät sitä vain velvollisuudesta
  • säilytät sitä vain vanhasta tottumuksesta
  • kodista löytyy tavaralle kaksoiskappaleita
  • sitä ei ole käytetty vuosikausiin

2 vastausta artikkeliin ”Kuka pelkää valkeita seiniä?

  1. Niin ja esim. ovatko seinällä olevat taulut, jotka eivät ole millään lailla tiellä ylimääräistä tavaraa? Tai värikäs matto ja ikkunaverhot tai sohva sohvatyynyineen? Tätä olen mietiskellyt viime päivät omaa raivaus- ja yksinkertaistamisprojektia suunnitellessani.

    • Mun mielestä olennaista on, että omassa kodissaan viihtyy. Kotiin pitäisi hyväksyä vain sellaisia tavaroita, jotka tuottavat iloa tai ovat tarpeellisia. Jos pitää tauluistaan, silloin ne eivät ole ylimääräisiä. Jos taas seinillä roikkuu mummolta perittyjä ryijyjä, jotka eivät yhtään sovi omaan tyyliin, silloin voisi harkita niistä luopumista. Sama juttu kaikkien muidenkin tavaroiden kanssa. Verhot, matot ja sohvatyynyt ovat tarpeellisia ja ne luovat viihtyisyyttä. Eri juttu on, jos esim. verhoja on kaapissa useita, mutta niitä ei käytetä. Silloin lienee paikallaan arvioida, tuleeko niitä varaverhoja koskaan ripustettua.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)