Kuinka monta tavaraa omistat?

Meillä on paljon tavaraa. Useimmilla liikaakin. Anne Te Velde-Luoma kertoo kirjassaan seuraavaa: ”Suomalaisessa kodissa on keskimäärin 10 000 tavaraa. Näistä 70% jää käyttämättä.” Rita Emmet panee paremmaksi väittämällä, että (oletettavasti amerikkalainen) kolmen huoneen asunto sisältää noin 350 000 tavaraa. Tuntuuko liioittelulta? Tee pieni testi. Laske esim. kuinka monta esinettä yhdellä kirjahyllyn tasolla on, tai kuinka monta esinettä on yhdessä keittiön laatikossa. Kuinka monta paria kenkiä omistat? Näitä lukuja ynnäämällä alkaa lukumäärä nopeasti nousta.

Testasin omat hyllyni:

  • Satunnaisesti valitulla kirjahyllyn tasolla oli 38 kirjaa. Hyllyssä on 14 tasoa, joten keskimäärin siellä on  14×38=532 kirjaa. Lisäksi hyllyssä on kaksi vetolaatikkoa täynnä CD-levyjä, joita arvioisin pikaisesti olevan noin 300.
  • Laskin keittöstä laatikon, jossa on juomalaseja. Tulos 31 lasia (ja muuta esinettä), ja osa sinne kuuluvista esineistä oli paraikaa tiskikoneessa. Valitsin kyseisen laatikon, koska sen sisältö oli helpoin laskea. Muissa tavaraa on moninkertaisesti. Keittiössä on 11 laatikkoa + kaapit ja pari avohyllyä.
  • En rupea edes arvailemaan kenkien määrää. Paljon. Varmasti yli 50 paria, mutta varmaan alle 150. Uskoisin.

Jo tämä pintaraapaisu osoittaa, että 10 000 tavaraa on aikamoinen aliarvio ainakin omalla kohdallani. Jos pelkät kirjat ja levyt yhteensä muodostavat vajaat 1000 esinettä, siis lähes 10% kokonaisuudesta, täytyy lopputuloksen olla lähempänä Emmetin 350 000 esinettä. Näin äkkiseltään melko pysäyttävä havainto.

Mutta! Sinänsä sillä ei ole väliä, kuinka monta tavaraa omistaa. Olennaista on, missä niitä säilyttää. Jos jokaiselle omistamallesi esineelle on hyvä ja toimiva säilytyspaikka, hyvä niin. Usein kuitenkin säilytämme runsaasti esineitä, joita emme tarvitse, joista emme pidä tai jotka olemme jo ehtineet unohtaa. Niiden kimppuun käydään, kun aloitetaan raivaaminen. Niiden säilyttäminen on turhaa. Jos tavaraa varten pitää alkaa hankkia varastotilaa kodin ulkopuolelta, jotain on liikaa.

Ja mitä omiin roiniini tulee… äskeisen pikainventaarion seurauksena totesin seuraavaa: Kirjat ja levyt ovat kaikki sellaisia, jotka haluan omistaa. Niitä ei ole liikaa, sillä ne mahtuvat kaikki ko. kirjahyllyyn omille paikoilleen. Keittiön laatikot kaipaavat selvästi pientä haravointia. Laseja on sopivasti, mutta laatikosta löytyi pari esinettä, joista voin luopua hyvillä mielin. Päätin tehdä kevään aikana täyden inventaarion kengistäni. En ehkä ole valmis luopumaan niistä, mutta haluan tietää, paljonko niitä oikeasti on. Julkaisen tuloksen täällä, kunhan saan ne laskettua.

2 vastausta artikkeliin ”Kuinka monta tavaraa omistat?

  1. Päivitysilmoitus: Matalimmat aidat | Arkijärki

  2. Päivitysilmoitus: Tavaraähky | Jennin Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)