Aikaharha

Organisointi- ja siivousprojekteissa olennaista on ajanhallinta. Useimmiten hommat jäävät kesken siksi, että aika loppuu ja on pakko mennä tekemään jotain muuta.  No, suurin osa tulee varmasti ajatelleeksi tätä itsekin. Kauanko menee lattioiden pesuun? Kuinka kauan tämä kaapin siivoaminen vie aikaa? Usein arvioista unohtuu se, että tarvittavat välineet pitää ottaa esille ja laittaa vielä takaisinkin. Siihen menevä aika pitäisi laskea kokonaisarvioon mukaan. Muuten tulee joko kiire, tai sitten kamat jäävät huiskin haiskin. Jos arvioit lattian pesuun menevän puoli tuntia, laske siihen päälle 15 minuuttia. Siinä ajassa ehtii kaivaa aineet ja ämpärit esille, rullata matot ja lopuksi huuhdella välineet ja laittaa ne kuivumaan. Todellisuudessa laittoiden pesuun menee siis noin 45 minuuttia.

Kaappeja raivatessa syntyy ainakin yksi kasa tavaroita, joiden paikka ei enää ole kotona. Jos etukäteen varaa aikaa sille, että kyseiset roinat toimitetaan lopulliseen päätepisteeseensä, raivausprojekti saadaan oikeasti päätökseen. Muuten uhkana on, että kaappi on kenties tyhjä, mutta lattialla on epämääräinen röykkiö tarpeetonta roinaa, jota sitten siirrellään tuskastuneena nurkasta toiseen ja potkitaan pois tieltä. Kaikkea ei ole tietenkään pakko tehdä samana päivänä. Olennaisempaa on, että varautuu projektin kaikkiin vaiheisiin, ei vain siihen ydinasiaan. Tavaranraivaus on oikeasti saatu päätökseen vasta sitten, kun tarpeettomat tavarat ovat poistuneet asunnosta.

2 vastausta artikkeliin ”Aikaharha

  1. Itse olen useammin kuin kaksi kertaa ihmetellyt sitä kuinka kauan johonkin hommaan ryhtymisessä menee ja itse hommaan – sitten kun siihen oikeasti ryhtyy – kuluukin vain vaikka vartti. Esimerkiksi kahden vuoden ryhtyminen vs. vartin suorittaminen ei oikein ole suhteessa. Silti olen saattanut kuluttaa itseäni tekemättömyyden harmituksella kaksikin vuotta – tosi tyhmää.

    Tuo on hyvä ja tärkeä pointti, että asiat tulee saattaa loppuun. Itse en ole (vielä) kovin hyvä siinä ja se kumuloi kaaosta ja uupumusta valtavasti kun on keskeneräisiä projekteja siellä ja täällä. Tavaroiden siirtäminen kasasta A kasaan B ei ratkaise mitään ja voi sitä ihanaa energian tulvaa, kun tavarat saa sitten oikeasti vietyä kirpparille tai muuhun kierrätykseen ja pois kotoa. Suosittelen niin!

    Kiire hoituu karsimalla (menoja) ja samoin kaaos (roinaa).

  2. Päivitysilmoitus: Minimalismillakin on hintansa | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)